naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Pusić: Kraj 2011. realan rok za ulazak Hrvatske u EU

Hrvatska je 2008. godine uzela zalet što se tiče provedbe reformi i ispunjavanja kriterija za punopravno članstvo u EU, ali zbog slovenske blokade i posljedica koje je sa sobom donijela, konac 2011. je realna godina za ulazak u Uniju, izjavila je u četvrtak 30. travnja Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora.  

'Ušli smo u osmi mjesec nemicanja u pregovorima koji nemaju nikakve veze s reformama', rekla je Pusić, dodajući da bi ona bila prva koja bi ukazala da hrvatska strana nešto dobro ne radi. 

Pusić je to izrekla na konferenciji u organizaciji MVPEI-a i Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj pod nazivom 'Proširenje EU: pet godina poslije - postignuća i iskustva'. 

Po njezinim riječima, dvije su stvari na djelu: 'reforme i ispunjavanje kriterija, ali i neočekivani udarci koji nemaju nikakve veze s reformama'. 

'Ne treba tražiti izlike za slabosti koje dolaze iz Europske unije, nije točno da ne napredujemo zato što ne provodimo reforme i ja to nikada neću reći hrvatskoj javnosti', kazala je Pusić.

Upozorila je da je slovenska blokada opasna jer daje 'vjetar u jedra onima koji se suprotstavljaju reformama. 'Imamo snažan otpor unutar struktura koje treba reformirati, i mi smo de facto usporili pregovore', pojasnila je. 

Predsjednica Nacionalnog odbora smatra da Hrvatska neće završiti pregovore ove godine. 

'Preostaje nam posao na reformi pravosuđa, restrukturiranja brodogradilišta i poticajima u poljoprivredi', kazala je Pusić, izrazivši uvjerenje da se 26 poglavlja neće zatvoriti prije polovice 2010. 'Konac 2011. je realna godina da postanemo članica Unije', dodala je.

 Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak nije želio nagađati o mogućem završetku pregovora i ulasku u Uniju, istaknuvši da 'statistika pregovora ne odražava sve ono što je Hrvatska učinila'. 

Drobnjak je podsjetio da je devet poglavlja potpuno spremno, ali nije otvoreno zbog slovenske blokade. Također je kazao da je u EU 'vidljiva zasićenost procesom proširivanja, što ima utjecaja na naš pregovarački proces'. 

'Učinila ga je težim', kazao je Drobnjak. Posebice je istaknuo da 'ishod hrvatskog pregovaračkog procesa ima iznimnu vrijednost za regiju'. 

Češki veleposlanik Karel Kuehnl, čija zemlja trenutno predsjeda Unijom, složio se da najveći problem s kojim se Hrvatska susreće na putu u EU nije vezan uz 'acquis' već bilateralni problem sa susjednom državom. 

Šef Delegacije Europske komisije Vincent Degert je podsjetio da Hrvatska pregovara s 27 zemalja članica, poručivši da je 'najvažnija kvaliteta procesa'. 

Hina