naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
EU bus u Karlovcu

EU bus Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj, u ponedjeljak 4. svibnja je u povodu Europskog tjedna u Karlovcu predstavio građanima niz informativnih sadržaja, a Karlovčanima se obratilo i nekoliko veleposlanika zemalja članica EU-a.  

Belgijski veleposlanik Marc de Schoutheete posebno se obratio djeci koja će se ulaskom Hrvatske u EU, kako je kazao, ponajviše koristiti dobrobitima političkih, ekonomskih i ljudskih prava članica Unije. 'Ostat ćete Hrvatska, ali bit ćete ujedinjeni s ostalim članicama i njihovim narodima i vjerujem da ćete u budućnosti s njima uspješno graditi mir i stabilnost', rekao je. 

Paolo Berizzi, savjetnik u Delegaciji Europske komisije u RH, objasnio je ciljeve projekta EU bus, koji od 28. travnja do 9. svibnja obilazi deset hrvatskih gradova i njihovim građanima 'približava zajedništvo i duh EU-a'. 

Veleposlanica Nizozemske u RH Nienke Troesler istaknula je važnost mira i sigurnosti koji osigurava Europska unija. 

Predstavnik veleposlanstva Češke Tomas Kuchta podsjetio je Karlovčane ukratko na povijesne sličnosti Češke i Hrvatske, od Austro-Ugarske nadalje, i izrazio uvjerenje da će hrvatski građani uskoro putovati zemljama EU-a bez ograničenja te mladima poručio da se odluče na studiranje u zemljama EU-a. 

Saborski zastupnik Ivan Vučić zamolio je goste poglavito predstavnike Češke, zemlje predsjedateljice EU-a, da učine sve da Slovenija uskoro ukine blokadu hrvatskih pristupnih pregovora. 

'Slikovito rečeno od EU-a nas dijeli još samo jedan korak, da pregazimo Kupu, graničnu rijeku sa Slovenijom i bit ćemo u EU. Inače, Kupa, koja dijeli dvije karlovačke gradske četvrti, Baniju i Zvijezdu, i geografska je granica gdje završava Balkan i počinje Europa', kazao je Vučić. 

U ime Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Pero Bilušić naglasio je da nijedna od 27 zemalja članica EU-a nakon ulaska u tu integraciju iz nje nije izašla zbog mnogih dobrobiti koje članstvo donosi.(Hina) 

 

Više o tome:

Delegacije Europske komisije u RH: EU BUS 2009. u Karlovcu