naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Obilježavanje Dana Europe u subotu 9. svibnja u Zagrebu

Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj, u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija, veleposlanstvima država članica EU-a i lokalnim partnerima, nizom aktivnosti proslavit će u subotu 9. svibnja u Zagrebu Dan Europe kojim završava obilježavanje Europskog tjedna. 

Već desetu godinu zaredom, građani grada Zagreba, posjetitelji Cvjetnog trga, moći će u subotu dobiti informacije vezane uz Europsku uniju i pristupanje Hrvatske EU-u na štandovima Delegacije EK, MVPEI-a te država članica EU-a. 

Nakon dolaska EUbusa sa Zrinjevca u Teslinu/Preradovićevu, predviđene su zajedničke izjave za medije veleposlanika Vincenta Degerta i ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića (oko 10.20 sati). 

Nakon razgledavanja štandova na Cvjetnom trgu, Degert će se EUbusom uputiti prema Bundeku gdje će se održati niz sportsko-kulturnih aktivnosti. 

Građani će na Bundeku moći sudjelovati u natjecanjima u polu-maratonu, rolanju i biciklizmu pod nazivom 'Sportom u Europu', te nazočiti koncertu kojim će se predstaviti projekt CD-a Delegacije Europske komisije 'Poleti pjesmo do Europe' s početkom u 11.30 sati. 

Također će se dodijeliti nagrade Delegacije EK u sklopu natječaja Europske godine kreativnosti i inovativnosti, pod nazivom 'Moja ideja za europsko sutra'.  

Na međunarodnom polumaratonu, koji će početi u 13.30 sati, sudjelovat će veleposlanik Degert, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i predstavnici veleposlanstava EU-a u Hrvatskoj, a uz Delegaciju EK i MVPEI organizatori su grad Zagreb, Atletski klub Zagreb, i Koturaljkaški savez Hrvatske. 

Proslavom Dana Europe završava obilježavanje Europskog tjedna, koji je prigodnim aktivnostima obilježen širom Hrvatske.  

EUbus, označen zastavama država članica Unije te zvijezdama sa zastave EU-a, obišao je deset hrvatskih gradova - Supetar, Knin, Opatiju, Krapinu, Karlovac, Čakovec, Koprivnicu, Viroviticu, Vinkovce i Zagreb.  

U gradovima-domaćinima su, uz prigodne programe u organizaciji gradskih i županijskih vlasti, bili postavljeni štandovi MVPEI-a i Delegacije Europske komisije u RH s informativnim i edukativnim materijalima.  

Info štandovi bili su postavljeni i u ostalim županijskim središtima, a lokalne radio i TV postaje emitirale su posebne emisije u cilju informiranja javnosti o procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.  

Mnoge županije organizirale su također predavanja i rasprave u želji da potaknu lokalno stanovništvo, a posebno pripadnike mlađih naraštaja, na promišljanje o temama vezanim uz pristupanje Europskoj uniji koje utječu na njihov svakodnevni život. 

Hrvatska studentska asocijacija Europski je tjedan obilježila tradicionalnim 'Danima EU' na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. 

U sklopu manifestacije, pod temom 'Pet godina nakon proširenja - iskustva novih EU država članica', organiziran je niz stručnih predavanja, prezentacija i radionica s tematikom europskih integracija i akademske mobilnosti, koje će studentima i ostalim sudionicima prezentirati ugledni stručnjaci iz različitih područja, veleposlanici i profesori.  

Dan Europe obilježava se 9. svibnja svake godine. Tog je datuma 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, predstavio prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Prijedlog, poznatiji kao 'Schumanova deklaracija', smatra se početkom formiranja današnje Europske unije.(Hina)

 

Više o tome:

Delegacija Europske komisije u RH: PROSLAVA EUROPSKOG TJEDNA U HRVATSKOJ ZAVRŠAVA U ZAGREBU, NA DAN EUROPE, 9. SVIBNJA