naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Komisija čeka službeni odgovor Ljubljane

Europska komisija je u srijedu 13. svibnja odbila komentirati dogovor čelnika slovenskih političkih stranaka o zadnjem prijedlogu povjerenika za proširenje Ollija Rehna za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora, dok ne dobije službeni odgovor iz Ljubljane, ali je ponovila da je riječ o konačnom prijedlogu.  

'U ovom trenutku radije bih se suzdržala od daljnjih komentara jer još nismo dobili formalni odgovor od slovenske vlade. Znam da je jučer održana rasprava između političkih vođa u Sloveniji, ali mi čekamo formalni odgovor vlade i nećemo komentirati prije nego što ga dobijemo', izjavila je glasnogovornica povjerenika Rehna Krisztina Nagy. 

Hrvatska strana još je prošli tjedan prihvatila konačni Rehnov prijedlog i poslala ga u Bruxelles u obliku u kojem je ponuđen bez ikakvih dopuna. S druge strane, Slovenija još nije poslala svoj odgovor. 

U utorak su se slovenske parlamentarne stranke složile da im ovakav Rehnov prijedlog nije prihvatljiv i da ga Slovenija može prihvatiti samo ako se u obzir uzmu njezine dopune, kojima bi se taj prijedlog bitno promijenio. Očekuje se da bi takav dogovor u četvrtak trebala potvrditi slovenska vlada, a onda bi trebao biti poslan na raspravu u vanjskopolitički odbor Državnog zbora. 

Europska komisija je i u srijedu ponovila da je riječ o konačnom Rehnovom prijedlogu i da neće biti novih. 

'To je konačni kompromisni prijedlog povjerenika Rehna. Komisija je uložila puno napora i fleksibilnosti u traženju rješenja, ali ono što je važno jest dogovor dviju strana', rekla je Krisztina Nagy. 

Sljedeći tjedan u Bruxellesu bi se trebao održati sastanak predsjedničke trojke EU-a s povjerenikom Rehnom i ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije. 

Novi češki ministar vanjskih poslova Jan Kohout u ponedjeljak je rekao da predsjedništvo EU-a pokušava dogovoriti termin 'ovaj ili sljedeći tjedan' za sastanak predsjedničke trojke s povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom i ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije. 

U rješavanje pitanja slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora od početka travnja se uključila i predsjednička trojka EU-a, koju čine predstavnici sadašnje zemlje predsjedateljice, prijašnje i buduće. 

Predsjednička trojka EU-a - Francuska, Češka i Švedska - u potpunosti je podržala zadnji prijedlog za rješenje hrvatsko-slovenskog spora, što ga je povjerenik Rehn predstavio 22. travnja i zatražila od obiju strana konstruktivan pristup. 

Taj prijedlog dobio je potporu i na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, 27. travnja u Luksemburgu. 

Hina