naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Predstavljeni rezultati Phare projekta kontrole kretanja trošarinskih proizvoda

Predstavnici Carinske uprave Hrvatske i IBM Hrvatske predstavili su danas rezultate druge faze projekta razvoja sustava kontrole kretanja trošarinske robe (EMCS) vrijednog 2,7 milijun eura kojeg su zajednički financirali Europska unija i Hrvatska u sklopu programa Phare 2005.  

Dio projekta, koji se odnosi na razvoj softvera za kontrolu kretanja trošarinskih proizvoda kao što su alkohol, duhanski proizvodi i energenti, trajao je 18 mjeseci, od prosinca 2007. do lipnja 2009., a provodili su ga Ministarstvo financija, Carinska uprava i IBM Hrvatska, rečeno je na svečanom predstavljanju.  

Zamjenica ravnatelja Carinske uprave Vesna Kadić istaknula je da će novi kompjuterizirani EMCS sustav omogućiti Hrvatskoj povezivanje nacionalnog carinskog sustava s carinskim sustavima zemalja članica EU, pojednostaviti administrativne procedure, povećati efikasnost te ubrzati kretanje trošarinskih proizvoda među članicama EU-a. 

EMCS će zamijeniti papirnate dokumente elektronskim koji će odmah biti dostupan primatelju, pošiljatelju i carinskim službenicima te će se na taj način također smanjiti rizik od netočnih unosa podataka, dodala je Kadić. 

Kao prednost za gospodarske subjekte naglasila je mogućnost elektronskog praćenja kretanja proizvoda u stvarnom vremenu i sigurnije kretanje proizvoda, kao i smanjenje administrativnog opterećenja. 

Također je istaknula da se s razvojem softvera ne završava izgradnja EMCS sustav već će se ona nastaviti kroz pretpristupni program EU-a Phare 2006. 

Voditelj projekta iz Europske komisije u Hrvatskoj Fulvio Bianconi kazao je da će od novog sustava korist imati i sama država kroz bolju kontrolu prikupljanja prihoda od trošarina koji čine veliki dio državnog proračuna i kroz suzbijanje prijevara. 

Usporedo s provođenjem ovog projekta napravljen i nacrt prijedloga zakona o trošarinama koji bi se uskoro trebao naći pred Saborom, a koji predstavlja, kako je istaknuto na svečanosti, veliku novinu za Hrvatsku. 

Hina