naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Rješenje za hrvatsko-slovenski granični spor

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je u ponedjeljak, 15. lipnja u Luxembourgu da je potrebno učiniti sve kako bi se našlo rješenje za hrvatsko-slovenski granični prijepor i nastavak hrvatskih pristupnih pregovora prije summita Europske unije koji se održava u četvrtak i petak u Bruxellesu.

"Ovo je doista trenutak istine i moramo sve pokušati kako bismo to riješili prije sastanka Europskog vijeća u četvrtak i petak", izjavio je Rehn prije početka sastanka s predsjedničkom trojkom Europske unije koju čine Franncuska, Češka i Švedska.

"Nadam se da ćemo moći zaključiti proces", dodao je Rehn.

Češki ministar vanjskih poslova Jan Kohout izrazio je optimizam da će Hrvatska moći ostvariti napredak do kraja češkog predsjedništva.

"Ostalo je još samo 15 dana i još uvijek sam optimist", rekao je Kohout.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar po dolasku u Luxembourg izjavio je kako očekuje da će povjerenik Rehn u ponedjeljak predstaviti neke nove ideje za rješavanje graničnog spora i nastavak pregovora.

Žbogar je rekao da je još uvijek realno da Hrvatska otvori ili zatvori nova poglavlja do kraja ovoga mjeseca, ali je rekao da je teško danas očekivati veliki napredak.

"Danas ćemo biti upoznati s novim idejama tako da je teško očekivati da dvojica ministara o tome odluče", rekao je, misleći pritom na sebe i hrvatskog ministra vanjskih poslova i europskih integracija Gordana Jandrokovića.

"Već šest mjeseci radimo kako bismo pronašli rješenje za granično pitanje i odblokirali hrvatske pristupne pregovore. Sada smo vrlo blizu rješavanja bitnih pitanja, prešli smo dug put, približila su se temeljna stajališta i mislim da je krajnje vrijeme da se proces zaključi. Sada treba prijeći posljednje milje, posljednje centimetre, kako bismo zaključili proces rješavanja graničnog pitanja i odblokirali hrvatske pristupne pregovore", rekao je Rehn u četvrtak nakon sastanka sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem.

Ako se ukloni slovenska blokada, Hrvatska bi na sljedećoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju 26. lipnja u Bruxellesu mogla otvoriti devet i zatvoriti do pet poglavlja. U tom bi slučaju na kraju češkog predsjedništva, mogla imati 31 otvoreno i 12 formalno zatvorenih poglavlja te još pet za koje bi predala sva mjerila za zatvaranje.

Švedski veleposlanik pri Europskoj uniji Christian Danielsson, koji je u petak u Bruxellesu predstavio prioritete švedskog predsjedništva, rekao je da njegova zemlja snažno podupire napore povjerenika Rehna te izrazio nadu da će ubrzo doći do rješenja toga pitanja.

"To je bilateralno pitanje, koje nažalost utječe na hrvatske pristupne pregovore. Podupiremo Rehnove napore i nadamo se da se to može riješiti kako to pitanje ne bi utjecalo na pristpune pregovore", rekao je Danielsson.

  

Hina