naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Konferencija "Politički sustav EU i europeizacija hrvatske politike"

Zaustavljanje procesa integracije Hrvatske u Europsku uniju prenosi negativnu poruku ostalim zemljama regije, jača euroskeptizicam, desni radikalizam i nacionalistički ekstremizam, slabi demokratske i proeuropske snage i naposljetku destabilizira jugoistočnu Europu, upozoreno je ponedjeljak u Zagrebu na konferenciji "Politički sustav Europske unije i europeizacija hrvatske politike".

U godini u kojoj se obilježava 20 godina od povijesnog rušenja Berlinskog zida i peta godišnjica najvećeg proširenja Europske unije, u kojoj su održani izbori za novi saziv Europskog parlamenta i u kojoj se bira nova Europska komisija te očekuje završetak pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, sudionici konferencije, koju je organizirao Centar za europske studije pri Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, osvrnuli su se na aktualnosti u Europskoj uniji i razvoj njezinih politika s posebnim naglaskom na izazove implikacija tih politika u Hrvatskoj.

U uvodnom obraćanju, šef Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj Vincent Degert istaknuo je da je Europska unija sui generis organizacija, ni konfederacija niti federacija, u kojoj države članice dijele svoju suverenost.

Europska unija nije samo zajedničko tržište, koje se temelji na slobodi kretanja robe, usluga, ljudi i kapitala, nego ima i snažan mehanizam solidarnosti u obliku kohezijske politike, zajedničku valutu, schengenski prostor bez unutarnjih granica te intenzivnu suradnju u pravosuđu i unutarnjim poslovima, objasnio je.

Važan prioritet Europske unije je i proširenje, dodao je, istaknuvši kako proširenje ne uzrokuje slabljenje Unije nego, baš naprotiv, intenzivira i produbljuje proces integracije.

Govoreći o europeizaciji hrvatske politike, profesor Damir Grubiša, predstojnik Centra za europske studije, kazao je da proces europeizacije novih članica Europske unije i onih koje to žele postati dovodi do radikalnih promjena ne samo u modelu političkog odlučivanja nego i razvoju nove političke kulture koja zahtijeva prilagodbu razvijenijem modelu demokracije za kakvu, u tranzicijskim zemljama, ne postoje tradicijske osnove kao ni politička kultura u kojoj se uspijevaju marginalizirati pojave političke patologije poput demagogije, političke manipulacije ili korupcije.

"Pošto hrvatska politika pati od dodatnih negativnih elemenata koji otežavaju bržu europeizaciju (posljedice ratova, kultura nasilja i sukoba, nacionalistički populizam, posljedice koruptivne pretvorbe i negativna selekcija političkih i gospodarskih elita), taj će proces teći još sporije od tranzicijskih zemalja, u kojima nakon ulaska u članstvo dolazi do fenomena regresije i inercijskog povratka na nedemokratski model kreiranja politike kao primjerice u Bugarskoj i Rumunjskoj", ocijenio je.

Stabilizacija zemalja jugoistočne Europe i njihova integracija u EU politički je cilj i zemalja regije i same Europske unije, istaknuo je profesor Branko Caratan, predsjednik Hrvatskog politološkog društva.

Hrvatska je suočena s blokadom pregovora, Bosna i Hercegovina s neefikasnim i nedovršenim federalnim sustavom, Srbija s minimalnom nadmoći europske orijentacije, Makedonija s grčkom blokadom, a Crna Gora i posebice Kosovo s nasljeđem etničkih podjela unutar države, rekao je.

Čitava regija s varijacijama pokazuje deficite na planu demokracije, vladavine prava, borbe s korupcijom, kao i nedovršene ekonomske tranzicije, a u uvjetima globalne recesije ponovno postaju dominantni i socijalni problemi, dodao je.

Problem regije ali i same Unije, po njegovim riječima, u dilemi je treba li inzistirati na provedbi standarda Europske unije kao preduvjetu za članstvo uz odgađanje pristupanja ili bržom integracijom stabilizirati regiju.

"U hrvatskom slučaju, zaustavljanje integrativnog procesa prenosi negativnu poruku ostalim zemljama regije, jača euroskepticizam, desni radikalizam i nacionalistički ekstremizam, slabi demokratske i proeuropske snage i u krajnjoj konsekvenci destabilizira jugoistočnu Europu", upozorio je Caratan.

Znanstvenu konferenciju "Politički sustav Europske unije i europeizacija hrvatske politike" organizirao je Centar za europske studije pri Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom udrugom za europske studije i uz potporu Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj.

Centar za europske studije pri Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu vodeća je akademska organizacija za politološko istraživanje Europske unije u Hrvatskoj. Riječ je o prvom znanstvenoistraživačkom centru na sveučilišnoj razini posvećenom znanstvenim i primjenjenim istraživanjima političkih procesa, aktera, institucija i vrijednosti unutar Europske unije i država koje se nalaze u procesu pridruživanja Uniji.

Hina