naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Reinfeldt i Bildt o hrvatsko-slovenskom sporu

Švedski čelnici u utorak su u Stockholmu kazali kako su protiv tendencije zemalja članica da pristupne pregovore koriste za rješavanje bilateralnih sporova koje imaju s kandidatskim zemljama, ali isto tako pozvali su Hrvatsku i Sloveniju da manje javno pričaju a više razmišljaju o mogućim rješenjima.  

'Da bi politika proširenja bila uspješna, vrlo je važno da se temelji na uvjetovanosti. Želim reći da nije bilo zamišljeno da bilateralna pitanja budu dio tih uvjeta ili pristupnih pregovora, a vidimo tendencije da zemlje članice koriste bilateralne sporove za zaustavljanje dijela pregovaračkog procesa i mislim da to nije pravi način kako treba postupati', rekao je švedski premijer Fredrik Reinfeldt skupini bruxelleskih dopisnika koji su pozvani u Stockholm u povodu švedskog preuzimanja predsjedništva EU-a. 

Dodao je da je to rekao i slovenskom premijeru Borutu Pahoru, te kako je o tome razgovarao i s hrvatskim šefom vlade Ivom Sanaderom. 

Švedski premijer je upozorio na to kako postoje određena očekivanja da će netko izvana doći i reći kako riješiti taj bilateralni spor. 

'Važno je reći da nitko izvana ne može doći i riješiti bilo što ako dvije strane nisu spremne da se pokrenu. To se neće dogoditi, a postoji tendencija da se to očekuje', rekao je Reinfeldt. 

Reinfeldt je rekao kako se nadao da će uspjeti inicijativa povjerenika za proširenje Ollija Rehna te da sada očekuje 'više reakcija i sugestija od Hrvatske i Slovenije', ako se želi pomak u tom sporu. 

Švedski premijer je izrazio želju da dođe do pomaka u pristupnim pregovorima s Hrvatskom i Turskom, ali je naglasio da to neće biti moguće bez reformi u kandidatskim zemljama. 

Reinfeldt je također priznao da je Europska unija podijeljena u pitanjima proširenja. 'Znate da je Europska unija vrlo podijeljena u vezi s proširenjem', rekao je, dodajući da gotovo oko svih pitanja povezanih s proširenjem postoje bilateralni sporovi. 

Ministar vanjskih poslova Carl Bildt pozvao je pak dvije zemlje da manje javno pričaju i da se više posvete razmišljanju kako riješiti svoj bilateralni spor. 

'I na jednoj i na drugoj strani postoji previše javne retorike o tom pitanju, što neće olakšati situaciju i stoga preporučujem objema zemljama da se suzdrže od javnih izjava i da više razmišljaju. Ponekad je razmišljanje bolji politički instrument od pričanja', rekao je Bildt istoj skupini novinara. 

'Ovo je vrlo revolucionarna izjava za jednog političara', dodao je. 

On je pozvao Hrvatsku da nastavi s reformama i pripremama po pojedinim poglavljima kako bi u određenom trenutku kada se pregovori odblokiraju mogla brzo dovršiti svoj posao. 

'Moja poruka Hrvatskoj jest da nastavi. Ima puno posla koji treba učiniti u pripremanju poglavlja', rekao je Bildt.

Na pitanje da komentira izjavu premijera Fredrika Reinfeldta da je EU vrlo podijeljena u pitanjima proširenja, Bildt je rekao da se to ne odnosi na hrvatski slučaj.  

'To se ne odnosi na ovaj slučaj. Vođe EU-a su zaokupljeni oko pitanja Lisabonskog ugovora, ekonomske i financijske krize i stoga je zamah za proširenje oslabio', rekao je Bildt.

Hina