naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Degert uvjeren u članstvo Hrvatske

Voditelj izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert u utorak, 21. srpnja 2009., nakon oproštajnog posjeta predsjedniku Stjepanu Mesiću rekao kako su četiri godine provedene u Hrvatskoj bile vrlo uzbudljive i zahtjevne, da je ostvaren velik napredak i da bi njegovu konačnu potvrdu Hrvatska mogla ostvariti vrlo brzo, možda već u jesen.

"Došao sam samo nekoliko tjedana nakon otvaranja pregovora, i u ove četiri godine ostvaren je velik napredak, postavljeni su temelji za dovršetak pregovora i to, nadam se, razmjerno brzo", rekao je veleposlanik Degert u izjavi za novinare u Uredu predsjednika.

Napomenuo je kako preostalih nekoliko političkih zapreka neće nikoga obeshrabriti u nastavku rada na tehničkoj razini na kojoj je sve dosad učinjeno u pravom smjeru.

"Sad u ljeto treba odraditi težak posao kako bi se, vjerojatno u jesen, potvrdila velika ostvarenja", kazao je francuski veleposlanik. Na novinarsko pitanje o tome treba li Hrvatska ispuniti slovenske zahtjeve kako bi uklonila zapreku u pregovorima vezanu uz granični prijepor, Degert je odgovorio kako dvije strane nesporno moraju postići dogovor o tome kako žele riješiti problem.

Podsjetio je na mnogobrojne inicijative koje su dosad poduzete u svrhu rješavanja problema od one dok je Francuska bila predsjedateljica EU i brojnih inicijativa povjerenika za proširenje Ollija Rehna do nedavnih prijedloga bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera.

"Svi ti prijedlozi postoje i sad treba dobro razmisliti o svim mogućnostima koje su na stolu kako bi se uspostavio dijalog između dviju zemalja", rekao je Degert najavivši spremnost Europske komisije na uključenje u taj proces, ako to budu željele obje zemlje.

Odgovarajući na pitanje o tome je li očekivao da će Hrvatska učiniti više u europskom procesu kad je dolazio u Zagreb, veleposlanik Degert kazao je kako su pristupni pregovori poput maratona.

"Znao sam da će to biti teška utrka koja će dugo trajati. Smatram da se daleko odmaklo u tom maratonu, a normalno je da nakon 30 ili 35 km trke naiđe kriza, teškoće, da se pomalo i obeshrabrite, jer vam je teško. No, tad morate u sebi pronaći energiju da nastavite, morate izvući sve što možete kako bi se stiglo do cilja", kazao je Vincent Degert.

"Uvjeren sam da Hrvatska do cilja može doći vrlo brzo", dodao je.

Dosadašnji voditelj izaslanstva Europske komisije u Hrvatskoj izrazio je uvjerenost kako je premijerka Jadranka Kosor osoba koja će imati dovoljno energije da ispuni obveze koje je očekuju, napomenuvši kako je u prošlosti, u različitim pitanjima na kojima je surađivao s njom, ona uvijek ostvarivala rezultate.

Izrazio je zadovoljstvo time što je Kosor već najavila potpunu predanost u nastavku pregovora i pozitivnim ocijenio činjenicu da je već stupila u kontakt sa slovenskim predsjednikom vlade Borutom Pahorom kako bi se nastavio rad na rješenju problema koji opterećuje hrvatske pregovore s EU.

"Europskoj uniji nisu važne pojedine osobe, već institucije i rezultati koje one ostvaruju u procesu reformi", rekao je Degert izrazivši zadovoljstvo što se konačno počeo rješavati problem brodogradilišta i najavivši kako će se pozorno pratiti i odnos prema preostalim pitanjima koje Hrvatska mora riješiti, poput poljoprivrede, reforme pravosuđa ili borbe protiv korupcije.

 

Hina