naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Nastavljen rast stope nezaposlenosti

Nezaposlenost u eurozoni skočila je u lipnju na najvišu razinu u zadnjih deset godina, pokazali su u petak, 31. srpnja 2009., podaci europskog ureda za statistiku.

U lipnju je tako u 16 zemalja članica eurozone bez posla ostalo 158 tisuća ljudi, te se godišnja stopa nezaposlenosti popela na 9,4 posto, u usporedbi s revidiranih 9,3 posto u svibnju. U lipnju prošle godine stopa nezaposlenosti iznosila je 7,5 posto, izvijestio je Eurostat.

U 27-članoj EU broj nezaposlenih povećan je u lipnju za 246 tisuća, pa je tako godišnja stopa nezaposlenosti porasla na 8,9 posto u odnosu na 8,8 posto u svibnju. U lipnju 2008. iznosila je 6,9 posto.

Bez posla je u EU27 u lipnju bilo 21,526 milijuna ljudi, od čega 14,896 u eurozoni.

Među pojedinim članicama EU-a najviše su stope nezaposlenosti zabilježene u Španjolskoj, 18,1 posto, Latviji, 17,2 posto, i Estoniji, 17,0 posto.

U usporedbi s time, u Sjedinjenim Državama stopa nezaposlenosti iznosila je u lipnju 9,5 posto, a u Japanu 5,2 posto.

Do sada je skraćeni radni tjedan, kojim su pojedine vlade, poput onih u Berlinu i Amsterdamu, nastojale očuvati radna mjesta, pomogao da se obuzda nezaposlenost i izbjegnu otpuštanja.

Ekonomisti ipak upozoravaju da bi se otpuštanja u eurozoni mogla intenzivirati krajem godine budući da recesija sustiže i tržište rada u eurozoni.

"S obzirom na to da je gospodarstvo još u recesiji i da će oporavak zasigurno biti spor, nezaposlenost će, nažalost, po svemu sudeći nastaviti rasti i ove i sljedeće godine", rekao je ekonomist ING Bank Martin van Vliet.

Više o tome:

  • Rapid: June 2009Euro area unemployment up to 9.4%EU27 up to 8.9%