naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Jandroković optimističan glede skorog nastavka pristupnih pregovora

Hrvatska bi uskoro trebala nastaviti pristupne pregovore s Europskom unijom budući da je izgledno skoro rješenje za bilateralno granično pitanje sa Slovenijom, koja već skoro godinu dana blokira pregovore, istaknuto je u subotu u Stockholmu, gdje je završen neformalni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a. 

Proširenje je bilo na dnevnom redu u subotu tijekom radnog ručka kada su se ministrima iz zemalja članica EU-a pridružili i njihovi kolege iz triju kandidatskih zemalja Hrvatske, Makedonije i Turske.

'Ovo je prvi Gymnich (neformalni sastanak ministara vanjskih poslova) nakon što je u Hrvatskoj došlo do promjene na čelu vlade, pošto je gospođa Kosor preuzela dužnost premijerke. Izvijestio sam kolege ministre da Hrvatska ostaje na istim prioritetima kao i do sada, da je naš glavni vanjskopolitički cilj ulazak u Europsku uniju i da ćemo nastaviti s reformama, s ispunjavanjem kriterija potrebnih za članstvo', rekao je Jandroković nakon završetka sastanka.

'Rekao sam i da vjerujem da ćemo vrlo skoro riješiti pitanje blokade i da će Hrvatska nastaviti i u vrlo skoro vrijeme završiti pregovore. Primijetio sam iz razgovora sa svojim kolegama da je svima jasno da se to pitanje što prije riješi kako bi Hrvatska završila svoje pregovore, ne samo zbog Hrvatske, ne samo zbog EU-a, nego i zbog situacije na prostoru jugoistočne Europe', dodao je on.

Predsjedatelj Vijeća EU-a, švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt izjavio je da je 'ohrabren novim tonom' koji vlada u razgovorima između Hrvatske i Slovenije.

'Ohrabren sam novim tonom između Hrvatske i Slovenije i jedino ih mogu ohrabriti da nastave izravni dijalog. Suvišno je i reći da želimo da hrvatski pristupni pregovori krenu naprijed', rekao je na konferenciji za novinare Bildt.

Ni Jandroković ni Bildt nisu se htjeli upuštati i prognoze je li moguće naći rješenje do 16. listopada, datuma koji je švedsko predsjedništvo predvidjelo za sljedeću Međuvladinu konferenciju o pristupanju. 

'Ja sam u kontaktu s obje strane i ohrabrujem obje strane da nastave razgovore na svim razinama i o tome ne namjeravam više ništa reći', odgovorio je Bildt na pitanje je li realan datum 16. listopada za sljedeću Međuvladinu konferenciju o pristupanju.

'Vidjet ćemo, neću ništa govoriti prije nego što postignemo rješenje, ali vjerujem da će se, pošto postignemo rješenje, vrlo skoro sazvati Međuvladina konferencija i da će Hrvatska uspjeti otvoriti i zatvoriti veliki broj poglavlja', rekao je Jandroković.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn je također optimist i očekuje rješenje graničnog spora i pitanja nastavka hrvatskih pregovora ove jeseni. 'Približavamo se rješenju, koje je moguće ove jeseni, ali što prije to bolje', rekao je Rehn.

I dok svi govore i pozdravljaju novo ozračje u odnosima između Hrvatske i Slovenije, još nema nikakvih informacija o sadržaju tih razgovora.

Informaciju koju je u subotu objavila njemačka novinska agencija dpa da je riječ o zajedničkoj upravi, kondominiju u Piranskom zaljevu u razdoblju između 20 i 50 godine, demantiralo je hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova.

'Iznimno mali broj ljudi je upoznat sa sadržajem pregovora između Hrvatske i Slovenije. Sve što se pojavljuje u medijima od neimenovanih izvora ne može biti vjerodostojno i izravno šteti pronalasku obostrano prihvatljivog rješenja', rekao je za Hinu glasnogovornik MVPEI-a Mario Dragun.

'Prema neslužbeni informacijama iz obiju zemalja, vjerojatno rješenje je zajednička uprava u Piranskom zaljevu, tzv. kondominij koji bi trajao od 20 do 50 godina', stoji u vijestima njemačke agencije.

Na pitanje hoće li nakon rješenja o kojem se trenutačno pregovora, Hrvatska zadržati zajedničku granicu s Italijom, ministar Jandroković je rekao: 'Sasvim sigurno ćemo voditi računa da Hrvatska zaštiti svoje interese i naravno da je granica s Italijom nešto što je u Hrvatskom nacionalnom interesu'.

Slovenija je blokirala hrvatske pregovore nastojeći dobiti od Hrvatske izravni pristup svojih teritorijalnih voda s međunarodnim vodama, a u tom bi slučaju Hrvatska prestala graničiti s Italijom.

Slovenski ministar Samuel Žbogar rekao je kako je vrijeme da se nakon 18 godina riješi granično pitanje.

Na pitanje zašto Slovenija inzistira da se to pitanje riješi sada pred ulazak Hrvatske u EU-u, Žbogar nije htio izravno odgovoriti, rekavši da bi se tako vratili u fazu prijašnjih rasprava, što ne bi pomoglo pregovorima koji se trenutačno vode. 

'Bilo je nekoliko pokušaja i sada nakon 18 godina vrijeme je da se to napokon riješi. Hrvatska je od 1991. godine promijenila stanje na terenu i zbog toga postoji osjećaj u našem stanovništvu da se to treba sada riješiti', rekao je Žbogar.(Hina)

 

Više o tome:

Švedsko EU predsjedništvo: Informal Meeting of Foreign Ministers