naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Nagrađeni europski mladi novinari posjetili Berlin

Nacionalni pobjednici Europske nagrade mladom novinaru za 2009. posjetili su Berlin slaveći tako svoj uspjeh u jednom od najvećih europskih natjecanja te vrste, priopćeno je u utorak 8. rujna iz Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj.  

Na natjecanje za drugu Europsku nagradu mladom novinaru, koje je organizirala Opća uprava EK-a za proširenje u suradnji s Europskom udrugom mladih novinara i magazinom Café Babel, prijavljeno je više od 600 članaka iz cijele Europe. 

Natjecanje je bilo otvoreno za mlade novinare u dobi između 17 i 35 godina iz zemalja članica EU-a, zemalja kandidata (Hrvatska, Turska, Makedonija) i zemalja mogućih kandidata za članstvo (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Kosovo). 

Mladi su novinari bili pozvani da izraze svoje mišljenje o politici proširenja Europske unije, europskim vrijednostima i europskoj integraciji. Nacionalni ocjenjivački sudovi, koje su tvorili predstavnici medija, izabrali su 34 pobjednika. Svi pobjednici bili su pozvani na putovanje i završnu konferenciju u Berlinu. 

Nagradu u Hrvatskoj dobio je novinar Novog lista Hrvoje Krešić za članak 'Kupci čistog zraka ili savjesti - trgovanje emisijskim jedinicama stakleničkih plinova u EU'. 

Dovođenjem pobjednika u glavni njemački grad organizatori su željeli istaknuti stvaran učinak procesa europske integracije, ističe se u priopćenju. Ove se godine, naime, obilježavaju dvije povijesne obljetnice.  

Prije 20 godina pao je Berlinski zid, što je ubrzalo demokratsku preobrazbu Europe, a u svibnju ove godine Europska je unija proslavila petu obljetnicu proširenja koje je na miran način ponovno ujedinilo istočnu i zapadnu Europu.  

Program za pobjednike natjecanja obuhvaćao je povijesni obilazak Berlina i sastanke s visoko pozicioniranim predstavnicima iz politike, medija, akademskog i civilnog društva kako bi s njima raspravljali o proteklom i budućem proširenju Europske unije. 

Mladi novinari posjetili su različite nacionalne i lokalne novine, radijske i televizijske postaje i upoznali se s uglednim kolegama, kao što je Friedrich Kurz (javna televizija ZDF) koji je izvještavao iz Mađarske ljeti 1989. Tijekom posjeta Bundestagu s predstavnikom parlamenta Gertom Weisskirchenom (SPD) razgovarali su o europskoj vanjskoj politici.  

Program je završio konferencijom koja je okupila političke i medijske predstavnike iz zemalja članica EU-a, zemalja kandidata i mogućih kandidata za članstvo u EU. Konferenciju je otvorio profesor Werner Weidenfeld, direktor Centra za vanjsku politiku pri Sveučilištu u Münchenu, koji je iznio analizu procesa europske integracije u proteklih 20 godina, navodi se u priopćenju. 

Hina