naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska i Slovenija postigle dogovor o deblokadi hrvatskih pregovora s EU

Hrvatska i Slovenija postigle su dogovor o nastavku hrvatskih pristupnih pregovora s EU i nastavku pregovora o rješavanju graničnog prijepora, objavili su u petak u Ljubljani hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor nakon jednosatnih razgovora.  

Hrvatska premijerka danas je švedskom predsjedništvu EU poslala izjavu da nijedan dokument, stajalište, pismena ili usmena izjava u hrvatskom pregovaračkom procesu ne prejudicira državnu granicu Hrvatske i Slovenije.  

U tom jamstvu također se navodi da nijedan dokument ili jednostrani potez nakon 25. lipnja 1991. nema pravni učinak u rješavanju graničnog spora bilo na arbitražnom sudu ili u tijeku pregovaračkog procesa. Hrvatska premijerka tu je izjavu poslala faksom iz zgrade slovenske vlade. 

Pahor je kazao da se pregovori o rješavanju graničnog spora nastavljaju u okviru EU s točke na kojoj su prekinuti 15. lipnja ove godine kada je na stolu bio posljednji prijedlog povjerenika za proširenje Ollija Rehna. Slovenski premijer rekao je da će slovenska vlada odborima za vanjske i europske poslove slovenskog parlamenta predložiti deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora. 

Ako vladin prijedlog dobije potporu u parlamentu Pahor je kazao da je dogovor da se pristupni pregovore što prije nastave, odnosno da će dvije zemlje pozvati švedsko predsjedništvo da što prije organizira pristupnu konferenciju kako bi se istodobno ukinula blokada i nastavili pregovori o rješavanju graničnog problema. 

Kosor je kazala kako se u tom slučaju međuvladinoj konferenciji 'nada već krajem rujna'. Slovenija je blokirala devet poglavlja za otvaranje i pet za zatvaranje. 

Oboje premijera izrazilo je veliko zadovoljstvo postignutim dogovorom i ocijenilo ga uspjehom i pobjedom dijaloga i zaštite interesa obiju država i naroda. 

I Kosor i Pahor smatraju da dogovor predstavlja 'win-win' situaciju odnosno pobjedu za obje strane. 

Suglasili su se da ovaj dogovor otvara novo poglavlje u odnosima dviju zemalja, odnosno, kako je istaknula hrvatska premijerka 'poglavlje prijateljstva i međusobnog uvažavanja'. 

Na kraju izjava za medije nakon kojih nisu bila predviđena novinarska pitanja rečeno je da će ovaj dogovor omogućiti i jačanje gospodarske suradnje. 

Susret u Ljubljani okončan je šetnjom po gradu i kavom dvoje premijera koji su se na rastanku srdačno pozdravili i poljubili.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Slovenia agrees breakthrough in Croatia's EU talks