naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Predstavljen hrvatski prijevod Lisabonskog ugovora EU-a

U Splitu je u utorak 22. rujna predstavljen prijevod na hrvatski jezik Lisabonskog ugovora Europske unije, koji je, kako je rečeno, izvanredno važan za Hrvatsku jer olakšava ulazak novih država u EU.  

'Europska unija ima 40 temeljnih akata, ali ni jedan od njih izravno ne omogućuje proširenje EU-a s 27 zemalja članica, koliko ih sada ima, nego se odnose na tih 27 članica. Lisabonski ugovor je vrlo bitan akt za ulazak Hrvatske u EU jer se njime olakšava taj ulazak', rekao je akademik Davorin Rudolf, glavni redaktor hrvatskog prijevoda Lisabonskog ugovora. 

Prijevod na hrvatski jezik Lisabonskog ugovora, kako je rečeno, trajao je šest mjeseci, a objavljen je kao poseban, to jest tematski broj časopisa Adrias koji izdaje Zavod za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Splitu. 

Lisabonski ugovor su potpisali čelnici svih 27 država članica EU-a u glavnom portugalskom gradu 13. prosinca 2007. Prvotno je bilo planirano da taj ugovor stupi na snagu 1. siječnja 2009., ali ga je Irska na referendumu 11. lipnja 2008. odbila ratificirati, a novi referendum o Lisabonskom ugovoru zakazan je u Irskoj za 2. listopada 2009. Irska je jedina od 27 zemalja članica EU-a u kojoj se o ratifikaciji Lisabonskog ugovora odlučuje na referendumu. 

Rudolf vjeruje kako će na ponovljenu referendumu Irska ipak prihvatiti Lisabonski ugovor. 'Bruxelles je uložio golem napor da se na novom referendumu o Lisabonskom ugovoru u Irskoj taj dokument prihvati', kazao je Rudolf. 

Rudolf je također kazao kako ga je u njegovu dugogodišnjem političkom djelovanju najviše iznenadila slovenska vlada i politička elita blokadom hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om zbog graničnog prijepora u Savudrijskoj vali. 

'Mislim da za pogoršanje hrvatsko-slovenskih odnosa, koji su pali na najnižu razinu u našoj povijesti, političku odgovornost snosi predsjednik slovenske vlade Borut Pahor', kazao je Rudolf. 

Hina