naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
UNHCR i EK potpisali IPA sporazum o projektu društvene uključenosti

UNHCR i Europska komisija potpisali su sporazum o provedbi Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) kojim se podržava regionalni projekt nazvan 'Društvena uključenost: Regionalna podrška marginaliziranim zajednicama', a koji se već provodi u regiji, priopćeno je u utorak 22. rujna.  

Cilj projekta vrijednog 1,25 milijuna eura, u trajanju od 18 mjeseci, odnosi se na pomoć vladama u uključivanju Roma i drugih marginaliziranih zajednica u društvo, sprečavanje apatridnosti i pružanje besplatne pravne pomoći Romima u regiji. 

U ovom trenutku, UNHCR sa svojim partnerima provodi navedeni projekt u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji, a projektne aktivnosti za Rome prvi put se provode u Hrvatskoj.  

Projekt se provodi u suradnji s Uredom pučkog pravobranitelja i romskom zajednicom te ostalim nadležnim tijelima. Procjenjuje se kako bi ovaj projekt mogao olakšati daljnju integraciju za otprilike 2.000 Roma u Hrvatskoj, kaže se u priopćenju. 

Naglašavajući važnost potpisivanja sporazuma, predstavnik UNHCR-a u Hrvatskoj, Wilfried Buchhorn, rekao je da je pitanje statusa Roma u Hrvatskoj, u usporedbi s ostalim zemljama, manje izraženo te da je vlada RH dosad uložila ogromne napore kako bi riješila pravni status Roma te njihovu punu integraciju u kontekstu Nacionalnog programa za Rome.  

'Evidentiranje statusa i državljanstva ključni su koraci u poboljšanju društvene uključenosti te smanjivanju siromaštva. Oni su ujedno preduvjet za rješavanje stambenog pitanja, zdravstvene zaštite te zapošljavanja kao i jamstvo bolje budućnosti za djecu kroz obrazovanje', rekao je. 

Privremeni otpravnik poslova Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj David Hudson izjavio je da EK sa zadovoljstvom podržava ovaj projekt, te da je poštivanje prava manjina važan dio pristupnih pregovora.(Hina) 

 

Više o tome:

Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj: UNHCR i Europska komisija potpisat će IPA sporazum o nastavku regionalnog projekta socijalne inkluzije - po prvi put pridružuje se i Hrvatska