naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska otvorila i zatvorila 11 poglavlja

Na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju u Bruxellesu, Hrvatska je otvorila šest i zatvorila pet poglavlja u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, gotovo godinu dana od početka slovenske blokade.

Samo jedan dan prije četvrte obljetnice otvaranja pristupnih pregovora, Hrvatska ima 28 otvorenih i 12 zatvorenih poglavlja. Za otvaranje je ostalo još pet poglavlja. Od toga tri čekaju slovensko zeleno svjetlo, te Tržišno natjecanje i Pravosuđe i temeljna prava. Hrvatska je danas otvorila pregovore u sljedećim poglavljima: Sloboda kretanja kapitala, Porezi, Poljoprivreda i ruralni razvoj, Sigurnost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, Pravda, sloboda i sigurnost i Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata. Pregovori su zatvoreni u poglavljima Sloboda kretanja radnika, Pravo trgovačkih društava, Carinska unija, Statistika i Transeuropske mreže.

Do kraja godine, može se očekivati da će Hrvatska imati otvoreno svih 33 poglavlja i dvadesetak zatvorenih. Švedsko predsjedništvo Europske unije do kraja godine planira sazvati još dvije pristupne konferencije, u studenom i prosincu.

Odmah nakon završetka pristupne konferencija na kojoj je Hrvatska nakon višemjesečne blokade otvorila šest i zatvorila pet poglavlja Hrvatska i Slovenija nastavile su pregovore o rješavanju graničnog pitanja, u nazočnosti predsjedatelja Vijeća EU-a, švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta i povjerenika za proširenje Ollija Rehna.

Ljubljana će i dalje blokirati tri poglavlja: Ribarstvo, Okoliš te Vanjsku, sigurnosnu i obrambenu politiku. Iako je Europska komisija potvrdila da za njihovo otvaranje nema zapreka, a s time se složilo i 26 zemalja članica, Slovenija ih i dalje blokira.