naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Povjerenica Kroes potvrdila da je primila Polančecovo pismo

Europska komisija je u utorak 13. listopada potvrdila da je primila pismo od potpredsjednika hrvatske vlade Damira Polančeca u kojem on traži sastanak s povjerenicom za tržišno natjecanje Neelie Kroes kako bi je izvijestio o neuspješnom prvom krugu privatizacijskog natječaja za šest brodogradilišta, ali ne želi komentirati sadržaj pisma.  

'Primili smo pismo ali ne možemo komentirati njegov sadržaj. Za sada nije predviđen nikakav sastanak. Možemo također potvrditi da smo od hrvatske vlade dobili informaciju o rezultatima privatizacijskog postupka i da smo u kontaktu s vladom', rečeno je Hini u uredu glasnogovornika povjerenice Kroes. 

U hrvatskim medijima je objavljeno da je Polančec 2. listopada poslao pismo povjerenici Kroes u kojem traži ublažavanje uvjeta natječaja za prodaju brodogradilišta.  

Hrvatska vlada je s Europskom komisijom dogovorila uvjete za restrukturiranje kroz privatizaciju šest brodogradilišta. Međutim, u prvom krugu pristigle su samo dvije ponude za dva brodogradilišta. 

Prema pismu, koje je preneseno u hrvatskim medijima, Polančec ističe da je iz kontakata s potencijalnim ponuditeljima, koji su iskazali interes za kupnju brodogradilišta, ali na kraju nisu podnijeli ponudu, vidljivo da oni traže da država preuzme sve obveze brodogradilišta, a ne samo obveze koje su pokrivene državnim jamstvima te da smatraju neprihvatljivim uvjet iz natječaja da novi investitor sudjeluje s 40 posto u troškovima restrukturiranja brodogradilišta. 

Stoga je Polančec zamolio za sastanak povjerenicu Kroes kako bi je osobno izvijestio o rezultatima prvog privatizacijskog kruga i kako bi se dogovorili o daljnjem postupku. 

Objavljivanjem prvih natječaja, Hrvatska je ispunila mjerila za otvaranje pregovora u poglavlju Tržišno natjecanje. 

U nacrtu izvješća o napretku, koje će Komisija u srijedu objaviti, kaže se da 'objavljivanje natječaja za privatizaciju šest brodogradilišta u poteškoćama predstavlja početak procesa restrukturiranja kroz privatizaciju. Natječajna dokumentacija u skladu je sa zahtjevima o državnim potporama iz SSP-a i skladu s europskom pravnom stečevinom'. 

Komisija, prema nacrtu izvješća o napretku, kaže da je Hrvatska u poglavlju Tržišno natjecanje postigla 'znatan napredak, posebice u pogledu usvajanja Zakona o tržišnom natjecanju i ponude za privatizaciju brodogradilišta u poteškoćama'. Komisija dodaje da je potrebno nastaviti s naporima na restrukturiranju brodogradnje. 

Hina