naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Predstavljena knjiga 'Reforma Europske unije - Lisabonski ugovor'

Lisabonski ugovor kompromis je država članica EU-a i predstavlja politički i pravni okvir za Europsku uniju u predstojećim desetljećima, kazano je u ponedjeljak u Zagrebu na predstavljanju knjige 'Reforma Europske unije - Lisabonski ugovor', koju su pripremili profesori Pravnog fakulteta u Zagrebu.  

'Lisabonski ugovor jedan je od najvažnijih događaja za Europu sada i u skoroj budućnosti. To je kompromis postignut nakon dugog i mukotrpnog rada, a predstavlja politički i pravni okvir EU-a za predstojeća desetljeća', kazala je urednica knjige Tamara Ćapeta. 

'Hrvatska nije sudjelovala u uobličavanju tog kompromisa, ali želi sudjelovati u njegovoj provedbi', dodala je. 

Knjiga, po njezinim riječima, ne daje puki opis Lisabonskog ugovora i promjena koje on donosi u strukturi Europske unije, nego je ponajprije kritički osvrt na novi europski ugovor i njegovo značenje. 

'Autori razmatraju hoće li predložene promjene imati utjecaj koji se od njih očekuje, jesu li one dobre ili ne i što one znače u hrvatskom kontekstu', istaknula je. 

Autori knjige 'Reforma Europske unije - Lisabonski ugovor' su Tamara Ćapeta, Zlata Đurđević, Iris Goldner Lang, Davorin Lapaš, Mislav Mataija, Tamara Perišin, Robert Podolnjak, Siniša Rodin, Goran Selanec i Snježana Vasiljević. Knjigu su objavile Narodne novine.  

Lisabonski ugovor, potpisan u Lisabonu 13. prosinca 2007., pravni je akt Europske unije u kojem su sadržane izmjene i dopune dva važna ugovora EU-a - Ugovora o Europskoj uniji (Ugovor iz Maastrichta iz 1992.) i Ugovora o osnivanju Europske zajednice (Rimski ugovor iz 1957.).  

Lisabonskim ugovorom želi se reformirati i modernizirati pravne temelje, instrumente i institucije Europske unije u uvjetima proširenoga članstva. Iznimno je važan za Hrvatsku jer sadrži odredbe koje olakšavaju daljnje širenje Europske unije. 

Ugovor uvodi instituciju predsjednika Europskog vijeća i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku, de facto ministra vanjskih poslova EU-a, povećava broj područja u kojima se umjesto jednoglasno odlučuje kvalificiranom većinom, povećava ovlasti nacionalnih parlamenata koji će moći usporiti ili zaustaviti donošenje odluka, daje međunarodnopravnu osobnost Europskoj uniji te omogućuje istupanje iz članstva. 

Hina