naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Rehn pozdravlja mogućnost napretka u borbi protiv korupcije u RH

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn odbio je u četvrtak 22. listopada komentirati posljednje događaje u Hrvatskoj i uhićenja za korupciju, ali pozdravlja mogući napredak u borbi protiv korupcije.  

'Dobro znate da je jedan od ključnih uvjeta za ulazak u Europsku uniju imati uvjerljive strukture za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala i agencije za provedbu zakona koje mogu raditi posao na uvjerljiv način. Pretpostavljam da će poticaj vezan uz proces proširenja imati određeni utjecaj na reforme u Hrvatskoj u tom pogledu, ali nisam u poziciji komentirati pojedinačne slučajeve', rekao je Rehn upitan da komentira je li nedavno objavljeno izvješće o napretku RH Europske komisije i pritisak EU-a utjecao na Hrvatsku da pojača borbu protiv korupcije, kao i da komentira posljednji razvoj događaja, odnosno uhićenje šest osoba koje su osumnjičene za kriminalne aktivnosti u Podravci. 

'Ono što sigurno znam jest da to jako žele hrvatski građani, jer sva istraživanja u Hrvatskoj pokazuju da građane najviše zabrinjava na prvom mjestu nezaposlenost, a na drugom korupcija. Dijelimo zabrinutost hrvatskih građana i pozdravljam napredak, ako ga bude', istaknuo je Rehn. 

Rehn je sudjelovao u raspravi o napretku i izgledima za proširenje Europske unije u organizaciji bruxelleskog think-tanka Europski centar za politiku. 

Povjerenik je rekao da je Hrvatska 'vjerojatno najbliža članstvu u Europskoj uniji'. 

'Hrvatska se približava ciljnoj crti, ali njezini reformski napori se moraju pojačati, a reforme pravosuđa i borba protiv korupcije i organiziranog kriminala najvažnije su među njima', rekao je Rehn. 

Hrvatski veleposlanik pri EU-u Branko Baričević pozdravio je u raspravi izvješće o napretku, u kojem Komisija nije zabilježila nijedno poglavlje europske pravne stečevine u kojem Hrvatska nije napravila napredak.  

Kao najvažnije dijelove strategije proširenja, koju je Komisija objavila zajedno s izvješćem o napretku, Baričević je naveo najavu izrade financijskog paketa za ulazak Hrvatske u EU te najavu osnivanja radne skupine za izradu nacrta pristupnog ugovora. 

Također je istaknuo da je Hrvatska spremna suočiti se sa svim izazovima koje je Komisija spomenula u svom izvješću. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Lessons from EU enlargement for its future foreign policy