naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Kosor i Pahor: Dvije države na prekretnici, politika mora naći rješenje

Hrvatska i Slovenija su na prekretnici, nakon koje će biti susjedne i prijateljske zemlje, ili susjedne zemlje u sukobu, rekao je u ponedjeljak 26. listopada u Zagrebu slovenski premijer Borut Pahor dok je hrvatska premijerka Jadranka Kosor naglasila kako politika mora naći rješenja koja zatim olakšavaju odnose u svim drugim područjima.  

Kosor i Pahor to su kazali u izjavi za novinare nakon sudjelovanja na Hrvatsko-slovenskom gospodarskom forumu u zgradi Hrvatske gospodarske komore. 

Borut Pahor je podsjetio kako neka temeljna pitanja u odnosima između dviju država postoje otkako su dva naroda ostvarila državnu neovisnost, dakle već 18 godina. 

'Sad smo u prijelomnom trenutku - ili će se obje politike, hrvatska i slovenska, obje države i oba naroda odlučiti prije svega za međusobne interese ili će i dalje isticati samo ono što ih razlikuje', rekao je Pahor. 

'U prvom slučaju ćemo izgraditi prijateljstvo, stabilnost i blagostanje, a u drugom ćemo se zaplesti u međusobne sukobe i nestabilnost te našu djecu i djecu naše djece ostaviti pred neperspektivnom budućnosti', dodao je slovenski premijer.

Predsjednica hrvatske vlade naglasila je kako je nakon prvog susreta s Pahorom u Trakošćanu znatno porastao broj slovenskih turista u Hrvatskoj. 

'To je primjer koji govori u prilog tezi da su odnosi na političkoj razini iznimno važni za gospodarske odnose, za stvaranje okvira za suradnju u gospodarskom području između dviju susjednih i prijateljskih zemalja', rekla je Kosor. 

Hrvatska premijerka kazala je kako su ona i Pahor okrenuli novu stranicu međusobnih odnosa koja se temelji na suradnji, razumijevanju i međusobnom uvažavanju, kao bazi za buduću suradnju. 

Također je izrazila zadovoljstvo time što dvoje predsjednika vlada održavaju svoja obećanja, pojasnivši kako je današnji susret, uz suradnju gospodarstvenika, dogovoren na prošlom njihovom sastanku u Ljubljani. 

Podsjetila je kako je ovo četvrti njezin susret s Pahorom, nakon Trakošćana, Gdanjska i Ljubljane.  

'Dogovorili smo nekoliko projekata i ovo je jedan od njih. Želim da on bude dobra platforma za nove ideje, nove susrete i novu poslovnu suradnju naših gospodarstvenika, iznimno važnu u vremenima krize, recesije', naglasila je hrvatska premijerka, dodavši kako su mogućnosti za jačanje gospodarske suradnje velike. 

Kosor je novinarima rekla kako nakon susreta na gospodarskom forumu, ona i Pahor idu na razgovore sa svojim suradnicima oko završetka 'prevažnog posla vezanog za arbitražni sporazum'. 

'Sigurna sam u uspješan prelazak zadnje dionice tog puta, nakon čega ću moći pozvati svoje partnere u koaliciji i sve parlamentarne stranke te u konačnici tražiti i dobiti potporu Hrvatskog sabora za parafiranje i potpisivanje tog sporazuma na tragu pisma koje sam poslala švedskom predsjedništvu EU, koje je bilo usuglašeno između dviju vlada, i odgovora švedskog predjedništva na to pismo', kazala je Jadranka Kosor. 

Slovenski premijer još je želio istaknuti kako je u prevelikom dijelu javnosti u obje zemlje stvorena pogrešna teza da je u pregovorima dviju strana jedini interes Hrvatske da što prije postane članicom EU, a da je interes Slovenije da što prije riješi granično pitanje. 

'Ulazak Hrvatske u EU i u slovenskom je interesu, a rješenje graničnog pitanja u interesu je i Hrvatske - ti zajednički interesi omogućuju otvaranje potpuno novog poglavlja u odnosima među našim državama', kazao je Pahor. 

'I premijerka Kosor i ja odlučni smo u tome da se onoga što je dogovoreno, bez obzira na moguću nepopularnost tih naših odluka, držimo 'k'o pijan plota'. To je silno važno za povjerenje između naših zemalja i nas osobno jer sve činimo kako bismo ostvarili sigurnost i blagostanje naših naroda', rekao je slovenski premijer na kraju izjave za novinare. 

Hina