naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Blagi oporavak Hrvatske nakon 2009.

Hrvatska će u 2009. zabilježiti pad BDP-a u visini oko 6,0 posto, nakon čega će zahvaljujući blagom poboljšanju vanjskih okolnosti uslijediti stagnacija u 2010., te nastavljeni blagi oporavak u 2011., procijenila je u utorak, 3. studenog 2009., Europska komisija.

Globalna financijska kriza i pad aktivnosti u gospodarstvima glavnih hrvatskih trgovinskih partnera počeli su se odražavati na hrvatsko gospodarstvo u posljednjem tromjesečju 2008., uz nagli pad domaće potražnje i trgovinskih tokova, te je Hrvatska u prvoj polovici 2009. zagazila u produbljenu recesiju.

U drugoj polovini godine blago poboljšanje vanjskih prilika trebalo bi ublažiti pad hrvatskog izvoza. Pristup vanjskim izvorima financiranja trebao bi biti olakšan a pad kreditnih plasmana zaustavljen u drugoj polovini 2009., te se očekuje nastavak vrlo umjerenog oporavka na tromjesečnoj razini u trećem i četvrtom tromjesečju ove godine.

Prognoze za 2010. i dalje su neizvjesne i očekuje se stagnacija gospodarstva a u 2011. blagi rast, u visini 2,0 posto, uglavnom zahvaljujući blagom rastu osobne potrošnje i ulaganja.

Bilanca plaćanja u ovoj bi godini trebala pokazati manjak u visini 6,0 posto BDP-a, koji bi u 2010. i 2011. trebao blago porasti i u prosjeku iznositi 7,25 posto BDP-a.

Očekuje se i usporavanje pada izvoza u drugoj polovini ove godine i njegov blagi rast u 2010., zahvaljujući jačanju inozemne potražnje u ključnim zemljama-partnerima.

Uvoz će vjerojatno nastaviti padati brže nego izvoz u preostalom dijelu 2009. da bi nakon toga uslijedio njegov tek mjereni oporavak.

Unatoč mjerama rebalansa, proračunski manjak Hrvatske i dalje raste i u ovoj bi godini trebao dosegnuti od 3,5 do 4,0 posto BDP-a. U 2010. se očekuje njegov blagi pad na oko 3,0 posto BDP-a, predviđaju u Komisiji.

Udio duga u BDP-u trebao bi narasti s 33,3 posto na oko 39,5 posto BDP-a.

Godišnja stopa inflacije značajno je pala s najviše višegodišnje razine od 8,4 posto u srpnju 2008., na procijenjenih 2,6 posto u ovoj godini, zbog snažnog pada domaće potražnje i nižih cijena roba, a inflatorni pritisci trebali bi ostati relativno slabi i u 2010. i 2011, uz procijenjenu stopu inflacije od 3,0 posto.

Stopa nezaposlenosti trebala bi porasti u ovoj godini 10 posto, dok bi očekivani skromni oporavak gospodarskih aktivnosti u 2010. i 2011. trebao rezultirati njezinim klizanjem na 9,8 posto u sljedećoj, odnosno 9,4 posto u 2011. godini.

Sveukupno, očekuj se da će javne financije Hrvatske ostati pod pritiskom kao i rizici koji se očituju na prihode i trošenje proračuna. Ključni izazov će biti da se osmisli i provede fiskalna strategija čiji je cilj smanjivanje proračuna i povećanje učinkovitosti i kvalitete javne potrošnje. Takva strategija bi trebao ubrzati gospodarsku rekonstrukciju.

 

Više o tome: