naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Potpisan arbitražni sporazum, Kosor i Pahor zadovoljni

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor potpisali su u srijedu 4. studenog u Stockholmu sporazum kojim rješavanje graničnog pitanja prepuštaju međunarodnom arbitražnom sudu.  

Sporazum je kao svjedok potpisao švedski premijer i predsjedatelj Europskog vijeća Fredrik Reinfeldt. 

Potpisnici su istaknuli da je potpisivanje arbitražnog sporazuma veliki dan ne samo za Hrvatsku i Sloveniju, nego i za Europu i međunarodnu zajednicu i otvara novo poglavlje u odnosima dviju susjednih zemalja. 

'Želim uputiti dvije, tri riječi građankama i građanima Hrvatske - ovo je uistinu korak koji smo učinili radi budućnosti Hrvatske, radi budućnosti naše djece, a isto tako mislim da je ovaj korak malo otvorio vrata i donio novu nadu i našim susjedima, jugoistoku Europe te mogu reći da će Hrvatska davati punu, istinsku potporu i našim susjedima na putu prema euroatlantskim integracijama', izjavila je hrvatska premijerka Jadranka Kosor. 

'Današnji dan nije povijesni samo za Sloveniju i Hrvatsku i za Europsku uniju u smislu njezina proširenja. Danas je dobar dan za cijelu međunarodnu zajednicu, danas se dogodilo nešto dobro, nešto što riješava probleme a ne stvara ih, nešto što može biti insipracija za budućnost, a ne za brigu. Kakav fantastičan dan!', rekao je Pahor. 

'Ovaj sporazum je znak političke hrabrosti i pokazuje odlučnost dvoje premijera da riješe ovo teško pitanje, koje je bilo otvoreno toliko dugo vremena', rekao je Reinfeldt.  

Sporazum predviđa uspostavu međunarodnog arbitražnog suda koji će odrediti tijek granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i korištenje relevantnih morskih podrucja. 

Za određivanje granične crte, arbitražni sud primjenjivat će međunarodno pravo, a za točku koja govori o vezi Slovenije prema otvorenom moru primjenjivat će se međunarodno pravo, načelo pravičnosti (equity) te načelo dobrosusjedskih odnosa u svrhu postizanja poštenog i pravednog rješenja. 

Arbitražni sud imat će pet članova. Slovenija i Hrvatska imenovat će svaka po jednog, a predsjednika i još dvojicu članova, koji su priznati stručnjaci međunarodnog prava, dvije će države imenovati međusobnim dogovorom s popisa koji sastavlja predsjednik Europske komisije i povjerenik za proširenje. U slučaju da se dvije države ne mogu dogovoriti, predsjednika i dvoje članova arbitražnog suda imenovat će predsjednik Međunarodnog suda pravde s toga popisa. 

Svi procesni rokovi počinju s danom kada Hrvatska potpiše ugovor o pristupanju Europskoj uniji, što znači da će presuda biti poznata kada Hrvatska već bude punopravna članica EU-a.

Sporazum trebaju ratificirati obje zemlje i unaprijed se obvezati da će prihvatiti presudu arbitražnog suda, kakva god ona bila. 

Kosor je zahvalila 'švedskom predsjedništvu i prijateljima iz Sjedinjenih Američkih Država, koji su u ovom procesu također imali razumijevanja i davali potporu'.  

Kosor je rekla da današnjim potpisom otvorena 'nova knjiga u odnosima između dviju država'. 'Za nas se sada otvara nova europska perspektiva, iznimno je važno što smo odvojili pristupne pregovore od rješavanja graničnog spora. Sigurna sam da će nas u konačnici na tom putu poduprijeti i parlamenti i na to ih pozivam, dakako prije svega hrvatski parlament i zastupnike i zastupnice Hrvatskog sabora', rekla je Kosor.

 Pahor je rekao da je nakon 18 godina došlo vrijeme da se pitanje granice skine s dnevnog reda i da je sada prigoda za 'rješavanje ostalih lakših pitanja koja su preostala'. 

Švedski premijer Reinfeldt rekao je da je proširenje EU-a prioritet za njegovu zemlju te pohvalio dvoje premijera za vodstvo koje pokazuju.  

'Koristi za vaše dvije zemlje zbog vodstva koje pokazujete bit će velike. Ovaj sporazum otvara novo poglavlje i perspektivu u bilateralnim odnosima dviju zemalja. Vaše vodstvo bit će poticaj i za druge u regiji i drugdje', rekao je Reinfeldt. 

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić smatra da je arbitražni sporazum između Hrvatske i Slovenije dobar korak, ali naglašava da pažnju treba usmjeriti prema 'stvaranju liste arbitara' u koju se treba predložiti vrhunske stručnjake čime bi 'objektivnost bila zajamčena'.  

'Smatram da je napravljen dobar korak i sam sporazum je u redu jer se kaže da će arbitražni sud odrediti granicu na temelju međunarodnog prava, na temelju međunarodnih konvencija', izjavio je Mesić novinarima u Zagrebu.  

Smatra da je u stručnoj javnosti u većoj mjeri trebalo biti zastupljeno pitanje stvaranja liste arbitara. 'Lista arbitara nije dio sporazuma i to je ono na što se još može intervenirati', rekao je Mesić i naglasio kako na tu listu 'svaka strana može predložiti određeni broj vrhunskih svjetskih stručnjaka'.  

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk pozdravio je potpisivanje sporazuma te izrazio uvjerenost da je izvršen važan čin na putu rješavanja graničnog pitanja između dviju država, objavljeno je u srijedu u priopćenju iz Tuerkova ureda.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Švedsko EU predsjedništvo: Croatia and Slovenia agreed – EU closer to enlargement
  • EurActiv: Slovenia, Croatia PMs sign border arbitration deal