naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Swoboda pozdravlja potpisivanje arbitražnog sporazuma

Parlamentarni izvjestitelj za Hrvatsku Hannes Swoboda pozdravio je u četvrtak u Bruxellesu jučerašnje potpisivanje arbitražnog sporazuma između Hrvatske i Slovenije, pozivajući parlamente dviju zemalja da taj dokument potvrde bez odgađanja.  

Swoboda je pred Odborom za vanjsku politiku Europskog parlamenta predstavio izvješće o napretku Hrvatske. 

Parlamentarni izvjestitelj rekao je da je sporazum o arbitraži temelj za rješavanje višegodišnjeg graničnog spora između Hrvatske i Slovenije, te pozvao parlamente da taj dokument potvrde bez odgađanja. 

Nakon dogovora Kosor-Pahor pregovori o članstvu su odblokirani te ih je moguće dovršiti do sredine sljedeće godine, kazao je Swoboda. 

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor potpisali su u srijedu u Stockholmu sporazum kojim rješavanje graničnog pitanja prepuštaju međunarodnom arbitražnom sudu. Sporazum je kao svjedok potpisao švedski premijer i predsjedatelj Europskog vijeća Fredrik Reinfeldt. 

Sporazum predviđa uspostavu međunarodnog arbitražnog suda koji će odrediti tijek granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i korištenje relevantnih morskih podrucja. 

Swoboda je pred Odborom naglasio da su hrvatska kritična područja i dalje reforma uprave i pravosuđa te učinkovita borba protiv korupcije, te dodao da je na tom području premijerka Kosor pokazala političku odlučnost. 

Nužno je riješiti i problem dokumenata koje traži Haški sud, dodao je izvjestitelj, koji je pozvao članice Unije da pomognu Zagrebu u ispunjavanju postavljenih zahtjeva kako bi pristupni pregovori što prije bili okončani. 

Hina