naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Swobodu ne zabrinjava savjetodavni referendum u Sloveniji

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda izjavio je u utorak 10. studenog u Bruxellesu kako ne vidi razloga za zabrinutost zbog odluke slovenske vladajuće koalicije da sazove savjetodavni referendum o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom.  

'Onima koji sada sazivaju referendum u interesu je da se sporazum podrži i ako bi se, nakon određenih objašnjenja, dobio pozitivan znak s hrvatske strane, to bi moglo pomoći pozitivnom ishodu referenduma u Sloveniji. Stoga nisam zabrinut, mislim da sa snažnom odlučnošću dvoje premijera možemo dobiti sporazum', rekao je Swoboda odgovarajući na pitanja je li zabrinut zbog razvoja događaja u Sloveniji u vezi s arbitražnim sporazumom. 

'Mislim da je temeljna ideja sazivanja savjetodavnog referenduma da se iskoristi dobro raspoloženje u zemlji kako bi sporazum dobio potporu i ako Hrvatska prije toga dade jasan signal da je spremna ratificirati sporazum u svom parlamentu, dobili bismo dobar ishod', rekao je Swoboda, socijalistički zastupnik iz Austrije. 

Vladajuća koalicija u Sloveniji objavila je u utorak da je pokrenula postupak za sazivanje savjetodavnog referenduma o sporazumu. 

Oporbene stranke u Sloveniji još su ranije deponirale potpise svojih zastupnika u parlamentu, želeći prije ratifikacije sporazuma osigurati raspisivanje zakonodavnog referenduma kojim bi, kako očekuju, birači odbacili arbitražni sporazum na referendumu.  

No, pretekle su ih stranke vladajuće koalicije koje su već u ponedjeljak navečer u potpunoj tajnosti podnijele prijedlog o održavanju konzultativnog referenduma, kako bi u kampanji koja bi mu prethodila uvjerili javnost da je sporazum s Hrvatskom dobar i osigurava slovenske nacionalne interes. 

Slovenski birači odgovarali bi na referendumsko pitanje o ratifikaciji sporazuma o arbitraži, u kojemu, među ostalim, stoji da je zadaća 'arbitražnog suda odrediti tijek granice između Slovenije i Hrvatske na kopnu i moru, kontakt Slovenije s otvorenim morem i režim korištenja odgovarajućih morskih područja'. 

Drugim riječima, u referendumskom pitanju koristio bi se termin kontakt kako slovenska strana prevodi izraz 'junction' iz hrvatsko-slovenskog Sporazuma o arbitraži.

Taj izraz u dokumentu koji su u Stockholmu prošlog tjedna potpisali predsjednici vlada Hrvatske i Slovenije predmet je ogorčene polemike između slovenske vlade i oporbenih stranaka.

Vlada tvrdi kako se radi o tome da će Slovenija putem arbitraže osigurati 'teritorijalni spoj ili kontakt' s otvorenim morem, dok su oporbene stranke sklonije tumačenju koji sugerira hrvatski prijevod da se radi o 'vezi prema otvorenom moru', što po tumačenju bivšeg premijera Janeza Janše znači da bi Slovenija mogla 'izgubiti pravo koje je imala u bivšoj Jugoslaviji'. 

Hina