naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska zatvorila tri poglavlja

Hrvatska je u petak, 27. studenog 2009., u Bruxellesu na međuvladinoj konferenciji o pristupanju zatvorila pregovore u tri poglavlja europske pravne stečevine i sada s ukupno 15 zatvorenih poglavlja očekuje da se uskoro formira radna skupina za izradu nacrta pristupnog ugovora.

Zatvorena su poglavlja Financijske usluge, Energija i Zaštita potrošača i zdravlja.

"Danas je Hrvatska zatvorila još tri poglavlja, čime je broj ukupno zatvorenih poglavlja povećan na 15, što je neobično važno ne samo u kontekstu daljnje dinamike i uspješnosti našeg procesa, nego i za aktiviranje radne skupine Vijeća EU-a za izradu pristupnog ugovora. S 15 zatvorenih poglavlja stvara se potrebna masa za, mi se nadamo, brzo službeno ustrojavanje radne skupine za izradu ugovora o pristupanju", rekao je nakon pristupne konferencije glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak.

Do kraja švedskog predsjedništva, odnosno do kraja ove godine, Hrvatska bi mogla otvoriti još tri i zatvoriti jedno ili dva poglavlja.

Hrvatska ima tri poglavlja tehnički spremna za otvaranje - Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Okoliš i Ribarstvo, koja još nisu otvorena jer nedostaje suglasnost Slovenije.

Upitan koje su zapreke za otvaranje tih poglavlja, Drobnjak je rekao da je "riječ o problematici koja se naslanja na granična pitanja".

"Države članice rade na tome da se ta poglavlja otvore, za to je potrebno još nešto vremena. Nakon što je Hrvatski sabor ratificirao arbitražni sporazum, osobno ne vidim nijedan razlog da se ta poglavlja ne otvore. Riječ je o specifičnom pristupu Slovenije tim poglavljima koja su kontekstualizirana u okviru problema vezanih uz granicu, ali ne bih htio ulaziti u pojedinosti", rekao je Drobnjak.

U poglavlju Energija Hrvatska je dobila prijelazno razdoblje koje je tražila. Riječ je o tome da neće do ulaska u članstvo morati imati izgrađena postrojenja za skladištenje strategijskih zaliha nafte, što je obveza za sve članice. Rok do kojeg se to mora izgraditi je 31. srpnja 2012. godine.

I Financijske usluge bile su posebno zahtjevno poglavlje. "Europska pravna stečevina u ovom poglavlju je jako ekstenzivna i vrlo sam zadovoljan da smo uspjeli napraviti cijeli pravni dio posla. Promijenili smo ili iznova napisali više od deset zakona koji de facto definiraju kompletnu infrastrukturu financijskog tržišta. To je stvarno bio golemi posao i sada je EU ocijenila da smo sve ispunili, ne samo u legislativnom dijelu, nego i u dijelu administrativnih kapaciteta regulacije financijskog tržišta", rekao je šef radne skupine za to poglavlje Boris Vujčić.

Hrvatska sada ima 28 otvorenih i 15 zatvorenih poglavlja. Otvori li na sljedećoj pristupnoj konferenciji predviđenoj za 21. prosinca već spremna poglavlja Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Okoliš i Ribarstvo, Hrvatskoj će za sljedeću godinu ostati za otvaranje poglavlje Pravosuđe i temeljna prava, čije je otvaranje vezano uz suradnju s Haaškim sudom, odnosno dostavu topničkih dnevnika, te Tržišno natjecanje, koje je povezano s pitanjem državnih potpora brodogradnji.

Europska pravna stečevina podijeljena je u 35 poglavlja, ali se pregovori vode u njih 33, jer u dva poglavlja - Institucije i Ostala pitanja - nema zakonodavstva koje zemlja kandidatkinja treba preuzeti.

Hina