naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Žbogar: tri poglavlja neće se moći odblokirati zbog nedostatka vremena

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u utorak 8. prosinca u Bruxellesu da Ljubljana neće moći, 'zbog nedostatka vremena', otkloniti svoje primjedbe kako bi Hrvatska na pristupnoj konferenciji o pristupanju 21. prosinca mogla otvoriti pregovore u tri poglavlja, koja su tehnički spremna za otvaranje.  

'Mislim da će to biti teško jer je preostalo premalo vremena', rekao je Žbogar slovenskim novinarima na pitanje hoće li Hrvatska moći otvoriti pregovore u tri poglavlja koja su ostala blokirana - Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Okoliš i Ribarstvo.  

Žbogar je rekao da nadležna ministarstva slovenske vlade proučavaju ta poglavlja 'sa sadržajnog aspekta', da traže rješenja za probleme, ali da je preostalo malo vremena da bi se na vrijeme obavili svi potrebni postupci na vladi i parlamentu. O kakvim se primjedbama radi nije rečeno. 

Slovenija je početkom listopada odblokirala hrvatske pristupne pregovore nakon što je postignut dogovor o prepuštanju hrvatsko-slovenskog graničnog pitanja međunarodnoj arbitraži, ali su preostala još tri poglavlja, na koje Ljubljana tvrdi da ima 'sadržajne primjedbe', koje se ne odnose na granično pitanje.  

Na zahtjev Slovenije, dio zaključaka o proširenju, koji su ministri vanjskih poslova EU-a usvojili u utorak, koji je prema nacrtu trebao biti u dijelu koji govori o Hrvatskoj prebačen je u dio zaključaka koji govori o strategiji proširenja.  

'Vijeće ističe da će ona pregovaračka poglavlja za koja su zaključene tehničke pripreme biti otvorena ili privremeno zatvorena u skladu s pravilima Međuvladine konferencije i sukladno uspostavljenim postupcima u skladu s Pregovaračkim okvirom', glasi taj paragraf zaključaka. Prema diplomatskim izvorima, Slovenija je tražila da se to premjesti iz dijela zaključaka koji govori o Hrvatskoj u opći dio koji govori o strategiji proširenja.  

Za otvaranje pregovora u tim trima poglavljima Hrvatska ima suglasnost 26 zemalja i nedostaje još samo da Slovenija otkloni svoje primjedbe. Činjenica da je taj paragraf ipak zadržan u zaključcima može se protumačiti kao signal da će Slovenija odblokirati ta poglavlja, a njegovim premještanjem u opći dio zaključaka Ljubljana je izbjegla da bude neposredno prozvana za nepoštivanje toga zaključka. 

Ako se Žbogarova procjena pokaže točnom Hrvatska na pristupnoj konferenciji 21. prosinca neće moći otvoriti nijedno poglavlje, a zatvorit će jedno ili dva. 

Hina