naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Kosor i Pahor razgovarali o pregovaračkim poglavljima

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i njen slovenski kolega Borut Pahor dogovorili su se na svom radnom i prijateljskom susretu, u srijedu 13. veljače u Kranjskoj Gori, da do iduće pristupne konferencije Hrvatske s Europskom unijom pokušaju riješiti pitanja vezana uz slovensku suzdržanost glede otvaranja triju hrvatskih pregovaračkih poglavlja.  

Slovenski premijer izjavio je nakon sastanka da će se do iduće pristupne konferencije, koja se održava 19. veljače, pokušati riješiti 'barem dva od triju aktualnih pitanja, tako da Slovenija više ne bi imala rezervi' u vezi s otvaranjem tih poglavlja.  

Pahor nije precizirao o kojim je poglavljima riječ, a na zadnjoj pristupnoj konferenciji u prosincu prošle godine Slovenija zbog sadržajnih rezervi nije omogućila otvaranje pregovaračkih poglavlja ribarstvo, okoliš te vanjska i obrambena politika.  

Dva poglavlja od tri, odnosno slovenske primjedbe koje se njih tiču, mogla bi biti sadržajno raščišćena najprije na razini mješovitih povjerenstava čije je formiranje danas zajedno dogovoreno, a onda i na razini vlada, naglasio je Pahor istaknuvši da nije riječ o slovenskoj blokadi poglavlja nego da je Slovenija svoje sadržajne rezerve na tri poglavlja dala u skladu s pravom koje u pristupnom procesu imaju sve članice EU-a. 

Slovenski premijer kazao je također da se dobri odnosi država i mogućnost rješenja ostalih otvorenih pitanja nastavljaju nakon što je 'najteže pitanje' odnosno pitanje granice riješeno arbitražnim sporazumom.  

Pahor je rekao da je dogovoreno ponovno pokretanje djelovanja međudržavnog odbora za gospodarsku suradnju koji bi se mogao sastati idućeg mjeseca u Zagrebu. 

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je da je njen današnji susret sa slovenskim premijerom u Kranjskoj Gori bio vrlo dobar i da je sigurna kako će on dati rezultat, kako je to bilo i prilikom njenih ranijih susreta sa Pahorom. 

'Hrvatska u ovoj godini želi završiti pregovore s EU-om i sve ćemo učiniti da se to dogodi. Vjerujem da ćemo učiniti važan korak do održavanja pristupne konferencije 19. veljače, sigurna sam da ćemo imati rezultate kao i do sada', rekla je hrvatska premijerka. 

'Početak našeg dogovaranja oko arbitraže bio je pozitivna poruka nade, ne samo za nas nego i za sve naše susjede', istaknula je hrvatska premijerka u zajedničkom obraćanju novinarima nakon susreta. 

Arbitražni sporazum pohvalio je i papa Benedikt XVI, kazala je Kosor, dodavši da Slovenija i Hrvatska svojim dogovaranjem i dijalogom daju poruku mira i stabilizacije jugoistočne Europe i da su pri tome okrenute prema budućnosti. 

Premijerka Kosor rekla je da je danas načelno dogovoren i njen novi susret sa slovenskim premijerom koji bi se, kako je dodala, mogao održati negdje na hrvatskoj obali. 

Premijer Pahor izjavio je novinarima da su Slovenija i Hrvatska pokrenule i zajedničku inicijativu o održavanju konferencije šefova vlada i država u regiji s predstavnicima Europske unije na kojoj bi se raspravljalo o europskoj perspektivi svih država zapadnog Balkana, te da je to važna poruka Slovenije koja je članica EU-a od 2004. godine i Hrvatske koja će to uskoro postati. 

Hina