naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Žbogar: tražimo rješenja za deblokiranje dva poglavlja

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u ponedjeljak 25. siječnja u Bruxellesu da bi Ljubljana do sljedeće konferencije o pristupanju s Hrvatskom mogla ukloniti rezerve na otvaranje dvaju od tri poglavlja koji su još uvijek blokirani.  

'Tražimo rješenje, u stalnom smo kontaktu kako s hrvatskom stranom, tako i s Europskom komisijom', rekao je Žbogar slovenskim novinarima u Bruxellesu gdje je sudjelovao na redovitom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a. 

Upitan mogu li se te rezerve ukloniti do sljedeće konferencije o pristupanju 19. veljače, Žbogar je izrazio nadu da je to moguće. 

'Nadamo se da je to moguće, iako je u ovom trenutku to teško reći. Nemamo puno vremena zbog unutarnje procedure. Predsjednici vlada su se u Kranjskoj Gori dogovorili da će pokušati naći rješenje, za sada ga još nemamo', rekao je Žbogar. 

Nakon sastanka s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor 13. siječnja u Kranjskoj Gori, slovenski premijer Borut Pahor je najavio da će pokušati riješiti 'barem dva od triju aktualnih pitanja, tako da Slovenija više ne bi imala rezervi' u vezi s otvaranjem tih poglavlja.  

Na pitanje koja bi poglavlja Hrvatska mogla otvoriti, Žbogar je rekao da je riječ o poglavljima Okoliš i Ribarstvo.  

Hrvatska još nije otvorila pet poglavlja u pregovorima s EU-om: Okoliš, Ribarstvo, Vanjska sigurnosna i obrambena politika, Pravosuđe i temeljna prava te Tržišno natjecanje. Prva tri tehnički su spremna za otvaranje, a nedostaje još suglasnost Slovenije.  

U poglavlju Pravosuđe i temeljna prava čeka se pozitivna ocjena haškog tužitelja oko dostave dokumenata iz Oluje, a u Tržišnom natjecanju raspisivanje natječaja za privatizaciju brodogradilišta. 

Hina