naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Slovenija na pristupnoj konferenciji očekuje hrvatsko otvaranje dvaju pregovaračkih poglavlja

Glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic izjavio je u srijedu 10. veljače da očekuje da će Hrvatska na pristupnoj konferenciji s Europskom unijom pod predsjedanjem Španjolske, koja je sazvana za idući tjedan, otvoriti dva pregovaračka poglavlja koja je Slovenija do sada blokirala zbog sadržajnih pregovora.  

'Intenzivno razgovaramo s Europskom komisijom o otvaranju poglavlja o ribarstvu i okolišu, očekujemo da će Hrvatska na pristupnoj konferenciji otvoriti (ta) dva poglavlja', rekao je Balažic na konferenciji za novinare koja je sazvana jutros, a na kojoj se osvrnuo na aktualna vanjskopolitička pitanja. 

Balažic je rekao da je Slovenija već posredovala Hrvatskoj sastav slovenskih članova mješovite međudržavne komisije, o kojoj su se na svom neformalnom sastanku u Kranjskoj Gori nedavno dogovorili premijer Pahor i premijerka Jadranka Kosor, a čiji rad bi trebao biti u dijagnosticiranju otvorenih pitanja i eventualnom davanju prijedloga dvjema vladama kako ih riješiti. 

Što se tiče inicijative koju su u Kranjskoj Gori dali Kosor i Pahor da se u Sloveniji održi sastanak predsjednika država zapadnog Balkana, kako bi im se dao impuls u njihovu približavanju euroatlantskim integracijama, Balažic je rekao da će se taj sastanak vjerojatno održati idućeg mjeseca, a trebao bi dati pozitivnu poruku državama u regiji da same rješavaju svoje probleme. 

Balažic je pozdravio i jučerašnju potvrdu nove Europske komisije koju vodi predsjednik José Manuel Barroso. 

Kao najvažniju zadaću Komisije kojoj je zaželio uspjeh u radu glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova istaknuo je traženje izlaza iz gospodarske krize, te stabilizaciju i jačanje integracije kao aktera u međunarodnoj politici i sigurnosti. 

Hina