naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Fischer: Završetak pregovora RH-EU ove godine, pristupanje 2012.

Austrija smatra da Hrvatska tijekom ove godine može završiti pregovore s Europskom unijom te postati članica 2012. godine, izjavio je u ponedjeljak 15. ožujka u Beču austrijski predsjednik Heinz Fischer, nakon razgovora s hrvatskim kolegom Ivom Josipovićem.

Predsjednik Josipović boravi u ponedjeljak u jednodnevnom službenom posjetu Austriji, što je njegov drugi bilateralni posjet nakon preuzimanja nove dužnosti.

‘Postoje dobri izgledi da se pregovori dovrše ove godine’, rekao je Fischer dodajući da bi to otvorilo put hrvatskom pristupanju 2012. 'Austrijska pozicija je jasna, mi podržavamo taj pristup, to je dobro i za Hrvatsku, i za regiju, i za EU’, naglasio je austrijski Predsjednik.

Josipović je izjavio da je Hrvatska zahvalna Austriji na potpori koju joj je davala još od osamostaljenja, pa sve do danas kada je Hrvatska na završetku puta prema Uniji.

Obojica predsjednika su se složili da su odnosi dvije zemlje prijateljski i stabilni, da među njima postoje duge povijesne veze i izvrsna suradnja.

Hrvatski je predsjednik izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Austrija ocijenila realnim hrvatsko pristupanje EU 2012. godine.

‘Drago mi je da jepredsjednik realnim ocijenio naš plan da 2010. završimo pregovore, a da onda kroz proces ratifikacije 2012. Hrvatska postane članica EU-a. Mi znamo da do tada moramo provesti brojne reforme, posebno na području pravosuđa i administracije i tu smo spremni na promjene. Hrvatska vlada provodi i priprema daljnje reforme i zasigurno to čini i zato da uđemo u EU, ali i zato da našim građanima zajamčimo sve one blagodati koje demokratska i pravna država daje svojim građanima’, rekao je Josipović.

Na novinarsko pitanje je li u petak, tijekom posjeta Sloveniji, razgovarao o deblokadi poglavlja vanjska sigurnosna i obrambena politika - jednoga od tri, koje Hrvatska još nije otvorila - kako bi se ono moglo otvoriti na sljedećoj međuvladinoj konferenciji koja se priprema za travanj, Josipović je kazao kako smatra da su potpisivanjem arbitražnog sporazuma otpale sve zapreke.

‘Ja sam siguran da će naši prijatelji u Sloveniji... odblokirati to poglavlje jer za daljnju blokadu nema razloga’, naglasio je Josipović.

Osim pristupanja EU, teme razgovora bile su i ekonomski odnosi, te regionalna suradnja. Ocijenjeno je da je Austrija iznimno važan hrvatski gospodarski partner, najveći ulagač u Hrvatsku što je, kako je rekao Josipović, iznimno važno danas u doba krize. Vezano uz to, dva su predsjednika razmotrila gospodarsko stanje u obje zemlje, s posebnim naglaskom na borbu protiv rasta nezaposlenosti i za stabilnost proračuna.

Što se tiče stanja u regiji Josipović i Fischer izrazili su također želju da Srbija krene putem europskih integracija i da se na tom putu uklone postojeće prepreke.

Hrvatska je također dala potporu austrijskoj kandidaturi za funkciju u Odboru za ljudska prava UN-a na čemu je austrijski predsjednik zahvalio.

Josipović bi se tijekom poslijepodneva u nastavku posjeta Beču, trebao sastati s kancelarom Wernerom Faymannom, te predsjednicom parlamenta Barbarom Prammer.(Hina)

 

Više o tome:  

EurActiv: Austria sees Croatia concluding EU talks in 2010