naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Polaznici programa Marshall Memorial Fellowship posjetili IMO

Polaznici programa Marshall Memorial Fellowship iz Sjedinjenih Američkih Država boravili su ponedjeljak 15. ožujka, u sklopu studijskog posjeta  Republici Hrvatskoj, na Institutu za međunarodne odnose (IMO) u Zagrebu gdje su se u otvorenoj diskusiji sa djelatnicima Instituta imali prilike upoznati sa trenutnom političkom i gospodarskom situacijom u zemlji te procesom pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Posjetu američke delegacije IMO-u organizirao je koordinator Germal Marshall Fund-a za Hrvatsku dr. sc. Sandro Knezović.

Dr. sc. Mladen Staničić, voditelj Odjela za političke i gospodarske odnose na IMO-u, je gostima iz SAD-a predstavio trenutnu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj, te istaknuo visok udio javne potrošnje u bruto društvenom proizvodu (BDP), strukturne gospodarske probleme, među kojima se ističe privatizacija hrvatskih brodogradilišta, neučinkovitu javnu upravu, te i dalje široko raširenu korupciju i klijentalizam, kao ključne prepreke za daljni razvitak hrvatskog gospodarstva.

Američki gosti, koji su prije Hrvatske boravili u posjeti Grčkoj, interesirali su se o sličnostima između gospodarske krize u ove dvije zemlje te mogućnostima brzog hrvatskog ulaska u euro zonu nakon pridruživanja Europskoj uniji.  

Stručnjak za sigurnosna pitanja i suradnju u jugoistočnoj Europi, dr. sc. Sandro Knezović, predočio je američkoj delegaciji sigurnosna pitanja koja i dalje pritišću ovu regiju, pri čemu su istaknuti široko prisutna korupcija i organizirani kriminal, nestabilna politička situacija u susjednoj Bosni i Hercegovini, trgovina opijatima i ljudima, diplomatske tenzije između Kosova i Srbije, te još uvijek prisutne posljedice ratova iz devedesetih. Dr. sc. Knezović je istaknuo euro-atlantske integracije kao najbolji put za stvaranje  trajne stabilnosti u regiji.   

Voditeljica Odjela za europske integracije dr. sc. Višnja Samardžija, predočila je hrvatski put u Europsku uniju, stanje pretpristupnih pregovora između EU i Hrvatske, te probleme s kojima se Hrvatska mora suočiti prije ulaska u Uniju.

Dr. sc. Samardžija je ukazala na nužnost smanjivanja državnih potpora, nekonkurentnost hrvatske ekonomije, probleme u pravosuđu, nedovoljnu iskorištenost europskih fondova te nedovoljnu informiranost građana o procesu pristupanja, kao neke od problema s kojima se suočava Hrvatska na putu u EU.  

Germal Marshall Fund nevladina je organizacija koja promiče jačanje suradnje u transatlantskom prostoru te provodi različite inicijative u koje spada i  program Marshall Memorial Fellowship.