naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatskoj upućen poziv da dostavi pregovaračko stajalište za Tržišno natjecanje

Europska unija uputila je u utorak, 30. ožujak 2010., poziv hrvatskoj vladi da dostavi svoje pregovaračko stajalište za poglavlje Tržišno natjecanje, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Poziv za dostavu pregovaračkog stajališta znači da EU ocjenjuje da je Hrvatska ispunila sva mjerila za otvaranje toga poglavlja. Hrvatska strana ima već pripremljeno stajalište za to poglavlje i očekuje se da će već ovaj tjedan ono biti upućeno u Bruxelles. Nakon toga, Europska komisija mora pripremiti prijedlog zajedničkog pregovaračkog stajališta EU-a, koje onda upućuje Vijeću EU-a, koje ga na kraju i prihvaća.

Budući da se zbog uskrsnih blagdana u sljedeća dva tjedna neće sastajati radna skupina za proširenje, nema izgleda da to poglavlje bude otvoreno na sljedećoj međuvladinoj konferenciji o pristupanju, koja se treba održati 19. travnja, jer nema dovoljno vremena za usvajanje zajedničkog pregovaračkog stajališta.

U poglavlju Tržišno natjecanje najteže je pitanje restrukturiranje brodogradilišta, koja dobivaju državne potpore, što je protivno pravilima EU-a. EU je pristala pokrenuti postupak za otvaranje toga poglavlja nakon što je hrvatska vlada raspisala drugi natječaj za privatizaciju brodogradilišta.

Hrvatska je do sada u pristupnim pregovorima otvorila 30 od 33 poglavlja o kojima se pregovara. Od 30 otvorenih poglavlja njih 17 je zatvoreno.

Hina