naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Obilježavanje Europskog tjedna u Hrvatskoj od 3. do 10. svibnja

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) i ove godine, 10. put zaredom, od 3. do 10. svibnja nizom događaja i aktivnosti u Zagrebu i diljem Hrvatske obilježava Europski tjedan, najavljeno je u četvrtak 29. travnja u MVPEI-ju.  

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković istaknuo je da je obilježavanje Europskog tjedna ove godine osobito važno jer su pregovori o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji u završnoj fazi i hrvatska javnost ima pravo biti u potpunosti informirana o svim aspektima tog procesa. 'U ovoj fazi, svaki tjedan treba biti Europski tjedan', kazao je Plenković. 

Plenković je istaknuo da su zadnje ankete pokazale da bi, da se sada organizira referendum o ulasku Hrvatske u EU, na njega izišlo 76 posto birača, a 56 posto glasovalo bi ih za pristupanje Uniji. Protiv je trenutačno 40 posto birača, dok je sedam posto još neodlučno. 

'Obilježavanje Europskog tjedna dobra je prilika da se potakne javna rasprava o prednostima članstva u Europskoj uniji i podigne svijest javnosti o tome što će ono značiti za Hrvatsku', kazao je španjolski veleposlanik u RH Manuel Salazar. 

Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren istaknuo je da je Europska unija proces na kojem se još radi. 'Taj proces Europi je donio mir, stabilnost i blagostanje i to je vjerojatno najvažniji razlog zbog kojeg bi Hrvatska trebala ući u EU', kazao je. 

Na pitanje hoće li 2011. Hrvatska obilježavati Europski tjedan kao zemlja koja je završila pristupne pregovore, Vandoren je istaknuo da je kvalitetan završetak pregovora važniji od samog datuma ulaska u EU. 

'Iduće godine ćemo svakako obilježavati Europski tjedan, no ne mogu prognozirati u kojem svojstvu', kazao je. 'S naše strane, možemo istaknuti potrebu da se odradi sav posao, završe pregovori i osigura kvaliteta, što je važnije od datuma njihova završetka', dodao je. 

Vandoren je istaknuo da hrvatski pristupni pregovori dobro napreduju gotovo svakodnevno, no još postoje važna pitanja koja treba riješiti. 'Posljednja faza uvijek je najteža, no uvjeren sam da ćemo doći do nje', kazao je Vandoren.  

Upitan ima li dojam da, zbog nedavnog otkazivanja sjednice Nacionalnog odbora i sukoba između oporbe i vlade oko toga, nacionalni konsenzus o pristupanju EU-u u Hrvatskoj slabi i može li to naštetiti pristupnom procesu, Vandoren je kazao kako je u demokraciji normalno da postoje razlike u stajalištima među političkim strankama i da se one izražavaju u parlamentu.  

'Apsolutno sam uvjeren da među političkim strankama postoji konsenzus da žele biti zajedno u pogledu pristupanja Europskoj uniji', kazao je, izrazivši također nadu da će ustavne promjene potrebne za ulazak u EU uskoro biti usvojene. 

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske EU Vesna Pusić otkazala je u ponedjeljak za utorak predviđenu zatvorenu sjednicu Nacionalnog odbora koja je trebala biti posvećena brodogradnji jer HDZ ne želi razgovarati o toj temi prije završetka drugog, produljenog natječaja za privatizaciju brodogradilišta 19. svibnja. Pusić je zbog toga optužila vladu da u pitanje dovodi Savez za Europu. 

Državni tajnik Plenković istaknuo je da će hrvatska vlada, pregovarački tim i diplomacija učiniti sve što je potrebno da se pristupni pregovori završe do kraja godine. 

'Imamo još dosta posla, no jako puno posla već je napravljeno. Činjenica da smo predali 33 pregovaračka stajališta ohrabruje Hrvatsku da potakne vladajuća tijela u EU da dovrše svoj posao. Mi nismo gospodari dinamike i odgovornost nije isključivo na nama. U tom procesu važnu ulogu imaju i države članice i Europska komisija', kazao je Plenković. 

Hrvatska je do sada privremeno zatvorila 18 pregovaračkih poglavlja od ukupno 33 o kojima se pregovara, a još tri treba otvoriti (Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno natjecanje i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika). 

Plenković je iz niza događaja kojima će se obilježiti Europski tjedan u Hrvatskoj izdvojio dvodnevnu konferenciju 'Dani EU' na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 3. i 4. svibnja koja će biti posvećena borbi protiv korupcije te Dan Europe (9. svibnja) koji će se obilježiti u subotu 8. svibnja na Cvjetnom trgu u Zagrebu. 

Istoga dana ispred Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, u organizaciji Veleposlanstva Kraljevine Španjolske, održat će se EUurban Festival, na koji su pozvani grafiteri, skateri, biciklisti i svi zainteresirani građani. 

Diljem Hrvatske, u suradnji sa Županijskim savjetima za europske integracije, bit će organizirani okrugli stolovi i tribine za različite ciljne skupine, na kojima će se građani moći upoznati s trenutačnim stanjem pristupnog procesa te s mogućnostima lokalnih zajednica za korištenje sredstava iz pretpristpnih fondova EU-a, kao i s budućim korištenjem europskih strukturnih fondova kada Hrvatska postane punopravna članica EU-a. 

Hina