naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Pusić: Hrvatska ima izglede završiti pregovore o roku

Hrvatska još ima izgleda završiti pregovore o pristupanju Europskoj uniji do predviđenog roka, odnosno do kraja godine, a poglavlje Pravosuđe i temeljna prava otvoriti prije ljeta, rekla je u četvrtak 6. svibnja predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske EU-u Vesna Pusić.  

'Mislim da imamo šanse', rekla je Pusić u izjavi novinarima nakon trosatne sjednice Odbora, dodajući da treba riješiti različite zadaće od kojih su neke i političke. 

Pusić je rekla da su članovi Odbora na sastanku razgovarali o dvama poglavljima: Sigurnost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor (poglavlje 12) i Prometna politika (14). Ta dva poglavlja nalaze se među 15 onih koja još nisu zatvorena. 

Očekujemo da će se do ljeta otvoriti i poglavlje Pravosuđe i temeljna prava (23), dodala je Pusić. To je jedno od tri poglavlja koja još nisu otvorena, uz Tržišno natjecanje i Vanjsku, sigurnosnu i obrambenu politiku. 

Na sjednici Nacionalnog odbora glavni pregovarač Vladimir Drobnjak podnio je izvješće o tijeku pregovora, izvijestila je predsjednica Odbora.  

Ako se izuzmu tehnička poglavlja 34 i 35 o kojima se ne pregovara, njegova je procjena da bi za jesen Hrvatskoj moglo ostati 6 nezatvorenih poglavlja, dok bi do ljeta bilo privremeno zatvoreno 27 poglavlja, izvijestila je Pusić. 

U poglavlju 12, najsloženije pitanje o kojem je Odbor danas razgovarao bilo je pitanje prijevoza hrane preko 9 kilometara dugog Neumskog koridora. 

Kako taj koridor prolazi teritorijem BiH, dakle izvan EU-a, žive životinje mogle bi se prevoziti isključivo trajektnom linijom Trpanj-Ploče.  

Hrana bi se mogla prevoziti i cestom ali uz vrlo stroge propisane uvjete, rekla je Pusić, koja očekuje da će se to poglavlje zatvoriti u lipnju. 

U okviru tog poglavlja bilo je riječi i o povećanju kaveza za kokoši, rekla je Pusić i napomenula da je Hrvatska dužna u roku od godine dana poslije ulaska u EU kaveze prilagoditi europskim standardima. Pritom bi se veliki proizvođači koristili sredstvima iz pristupnih fondova, a mali aplicirali za pomoć ministarstvu poljoprivrede. 

Hina