naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Upozorenje na opasnosti odgode u pristupnim pregovorima

Bilo kakva odgoda u hrvatskim pristupnim pregovorima s Europskom unijom mogla bi destabilizirati vladu u Zagrebu i potaknuti protueuropske nacionalizme u regiji, izjavio je hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović u razgovoru za Reuters objavljenom u četvrtak 6. svibnja.  

Odgode bi, kako je kazao, mogle oslabiti potporu vladi u Zagrebu i pridonijeti mogućoj nestabilnosti na Balkanu. 

'Europa je san. Ako nije realan, rekli bi neki, vratimo se našoj nacionalističkoj agendi. U Bosni i Srbiji je to ozbiljna prijetnja', rekao je Šimonović. 

'Što se Hrvatske tiče, ne bih rekao da se radi o istoj prijetnji. Ali, ako se pregovori uspješno ne privedu kraju ove godine, značajno će pridonijeti nestabilnosti vlade', objasnio je hrvatski ministar koji je početkom mjeseca izabran za pomoćnika glavnog tajnika UN-a za ljudska prava. 

'Imamo nepisani konsenzus u Hrvatskoj da nas ova vlada vodi kroz pregovore s EU pa bi joj svi trebali davati potporu…Ako se pregovori ne miču, svo ogorčenje vezano uz gospodarsko stanje moglo bi izaći na površinu', objasnio je Šimonović. 

Prema njegovim riječima, pristupni bi se pregovori mogli protegnuti na sljedeću godinu ukoliko Bruxelles uskoro ne započne rasprave o spremnosti Hrvatske na području reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije. 

'Ključno je da se poglavlje o pravosuđu otvori prije ljeta', rekao je Šimonović, izražavajući nadu za otvaranjem pregovora o poglavlju 23 u lipnju ili srpnju. 

Hina