naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Šimonović uvjeren u završetak pregovora do kraja godine

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimović izjavio je u intervjuu Europoliticsu kako vjeruje da će Hrvatska u lipnju otvoriti pregovore u poglavlju Pravosuđe i temeljna i prava i da će do kraja godine uspjeti zaključiti pristupne pregovore s Europskom unijom.  

'Čvrsto vjerujem da u to. Mislim da će poglavlje 23 Pravosuđe i temeljna prava biti otvoreno prije ljeta', rekao je Šimonović u intervju Europoliticsu, specijaliziranoj agenciji za europska pitanja. 

Šimonović je rekao da će Hrvatska do kraja godine ispuniti sva mjerila za zatvaranje u tom poglavlju, u kojima će EU tražiti vidljive rezultate reformi koje je Hrvatska provela.  

'Komisija je još prije godinu i pol dana ocijenila da smo spremni za otvaranje poglavlja 23, ali ono tada nije bilo otvoreno. U međuvremenu, mi nismo gubili vrijeme, nego smo radili na ispunjavanju mjerila za zatvaranje, više nego na mjerilima za otvaranje', rekao je Šimonović. 

Upitan da komentira glasine da bi Bugarska i Rumunjska mogle tražiti posebni mehanizam za nadzor Hrvatske u području pravosuđa, kao što je to uvedeno za njih kada su ulazile u EU, Šimonović je rekao da neće biti potrebe za takvim mehanizmom, dodajući da je ipak bolje imati takav 'nadzor, nego ne završiti pregovore na vrijeme'. 

Šimonović je rekao da u predstojećem izviješću Vijeću sigurnosti UN-a, glavni tužitelj Haškog suda Serge Brammertz, neće biti 'posve zadovoljan, ali neće biti ni negativan'. 

'On nije dobio neke dokumente koje je tražio i zato neće biti potpuno zadovoljan. S druge strane, on ne može biti negativan. Sudbeno vijeće ICTY-a naredilo je Hrvatskoj da dostavi određene dokumente ili da objasni što se s njima dogodilo. Mi smo upravo to napravili', rekao je ministar Šimonović koji uskoro napušta mjesto u vladi radi preuzimanja dužnosti pomoćnika glavnog tajnika UN-a za ljudska prava. 

Ministar je rekao da je Hrvatska danas iznad europskog prosjeka u pogledu progona organiziranog kriminala i korupcije, ali da to ne može reći kada je u pitanju efikasnost u zaključivanju slučajeva koji se otvaraju. 

Na pitanje što bi se moglo dogoditi ako bi na referendumu Slovenci odbacili arbitražni sporazum o rješavanju graničkog pitanja s Hrvatskom, Šimonović je izrazio uvjerenje u pozitivan ishod referenduma.  

'U slučaju nepovoljnijeg ishoda, ako referendum bude negativan, onda će Hrvatska i Europska unija trebati uvjeriti Sloveniju da ne blokira pregovore nego da nastavi tražiti pravna sredstva za rješavanje spora', rekao je Šimonović. 

Hina