naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
U Zagrebu održana konferencija o regionalnoj politici i decentralizaciji u jugoistočnoj Europi

U Zagrebu je 10. i 11. svibnja održana regionalna konferencija pod nazivom 'Regional Policy and Decentralisation in South East Europe.'

Organizatori konferencije, London School of Economics (LSE), Institut za međunarodne odnose (IMO) i njemačka zaklada Friedrich Ebert Stiftung (FES), uz potporu National Bank of Greece, ugostili su istraživače i stručnjake za regionalni i lokalni razvoj iz Engleske, Rumunjske, Makedonije, Srbije, Kosova i Grčke, a svoj doprinos dali su i hrvatski stručnjaci iz Instituta za međunarodne odnose te Pravnog i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Rijeci.

Dodatnu važnost ovom događaju daje činjenica da je njime obilježen početak rada novoosnovanog istraživačkog odjela unutar London School of Economics, specijaliziranog za istraživanja jugoistočne Europe i jačanje znanstveno-istraživačke suradnje s partnerima iz regije.

Tako je i ova konferencija, kao rezultat suradnje s gore navedenim institucijama, ukazala na različita iskustva i probleme zemalja jugoistočne Europe u oblikovanju i implementaciji regionalnih razvojnih politika te provedbi procesa decentralizacije.

Većina tih zemalja ulaže velike napore u promicanju lokalnog poduzetništva,  jačanju suradnje i prijenosu odgovornosti i inovativnosti na lokalnu razinu. Ipak, u mnogim zemljama i dalje je izražen trend produbljivanja razlika u razvijenosti među pojedinim regijama, iz čega proizlaze i dodatni problemi poput etničkih napetosti i prevelike moći lokalnih elita.  

Stoga će problematika regionalnog razvoja, kao jedna od ključnih EU politika, i dalje predstavljati izazov za sve zemlje jugoistočne Europe, pa tako i Hrvatsku, u kojoj je ova tema dobila na većoj važnosti tek krajem 2009. godine usvajanjem Zakona o regionalnom razvoju.

 

Helena Čermak