naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Mogućnosti zapošljavanja u institucijama EU-a

Godinu dana prije potpisivanja Sporazuma o pristupanju Hrvatske EU-u, Europska će unija raspisati natječaj za zapošljavanje hrvatskih državljana u europskim institucijama na neodređeno vrijeme i zainteresirani kandidati trebali bi se već sada početi pripremati za testiranje, kazala je u ponedjeljak 17. svibnja u Zagrebu Julie Lepretre, načelnica Sektora za pripremne tečajeve za natječaje za rad u institucijama EU-a, iz francuske Nacionalne škole za javnu upravu (ENA).  

Kada će točno natječaj biti raspisan još nije poznato, no to bi moglo biti vrlo brzo i zainteresirani kandidati trebali bi se već sada početi pripremati, istaknula je Lepretre u predavanju za građane 'Mogućnosti zapošljavanja u institucijama EU-a'. 

Selekcija kandidata provodit će se po novoj proceduri, uvedenoj ove godine, koja se temelji na provjeri vještina, a ne isključivo činjeničnog znanja i koja će umjesto dosadašnjih u prosjeku 18 mjeseci trajati upola manje, kazala je. 

Kandidati koji prođu testiranje, predselekciju u Zagrebu i procjenu u Bruxellesu, ući će u bazu podataka iz koje europske institucije biraju svoje osoblje. 

Nova procedura temelji se na anglosaksonskom modelu testiranja verbalnih i matematičkih sposobnosti, sposobnosti za apstraktno razmišljanje i snalaženje u situacijama koji je prilagođen europskim institucijama, objasnila je. 

Novost je testiranje kandidata u Centru za procjenu u Bruxellesu gdje će oni koji prođu predselekciju morati dokazati svoje vještine te sposobnost rada u grupi. 

Posebni natječaji za hrvatske državljane raspisivat će se prvih nekoliko godina nakon ulaska zemlje u EU, a kasnije će se morati natjecati zajedno s državljanima ostalih članica EU-a, kazala je Lepretre. 

Natječaji će se provoditi nekoliko puta godišnje za određena područja rada, a organizirat će se i posebni natječaji za specifična zanimanja. 

Koliko su radna mjesta u europskim institucijama atraktivna najbolje govori podatak da se na jedan nedavni natječaj za 105 slobodnih radnih mjesta javilo 30.000 kandidata, kazala je Lepretre. 

Za prijavu na natječaje ne postoji dobna granica i ne traži se prethodno profesionalno iskustvo, no potrebno je poznavanje jednog stranog jezika na kojem se provodi testiranje (engleski, francuski ili njemački), a u slučaju prevoditelja dva.  

Za pisano prevođenje potrebna je potvrda o završetku trogodišnjeg sveučilišnog studija, dok se od tumača očekuje završena škola za tumače ili odgovarajuće profesionalno iskustvo, napomenula je.  

Europske institucije primaju i stažiste na rok od tri do pet mjeseci, što u pravilu nije plaćeno premda u nekim slučajevima može biti te zaposlenike na određeno vrijeme za što se također raspisuju natječaji.

Prvi takav natječaj za hrvatske državljane, CAST Croatia, Europski ured za odabir osoblja (EPSO) objavio je u siječnju 2009. 

Svi podaci o mogućnostima zapošljavanja u europskim institucijama mogu se naći na internetskim stranicama Europskog ureda za odabir osoblja (http://europa.eu/epso) te samih europskih institucija. 

Predavanje 'Mogućnosti zapošljavanja u institucijama EU-a' organizirali su Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH (MVPEI), Veleposlanstvo Republike Francuske u RH, francuska Nacionalna škola za javnu upravu (ENA) i Europski dom Zagreb.(Hina) 

 

Više o tome:

MVPEI: Potpisana Okvirna konvencija o suradnji između MVPEI RH, Veleposlanstva Francuske Republike u RH i francuske Nacionalne škole za javnu upravu