naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Fuele: suradnja s ICTY-jem ključna za otvaranje poglavlja 23

Napredak Hrvatske u suradnji s Haškim sudom bit će ključan u uvjeravanju država članica EU-a da dopuste otvaranje pregovora u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, izjavio je povjerenik za proširenje Štefan Fuele.  

'Očekujem da ću uskoro Vijeću EU-a predati nacrt zajedničke pregovaračke pozicije za otvaranje poglavlja 23, ali napredak u suradnji s ICTY-jem bit će ključan u uvjeravanju zemalja članica da se otvori to poglavlje', rekao je Fuele članovima vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta, koji ovaj tjedan zasjeda u Strasbourgu. 

Rasprava u vanjskopolitičkom odboru, održana u ponedjeljak navečer, uglavnom je bila posvećena europskom politici prema susjedima, koja također spada u Fueleovu nadležnost. 

Fuele je rekao da zaključivanje hrvatskih pregovora do kraja ove godine zahtjevan cilj. 

'Nakon Međuvladine konferencije o pristupanju 19. travnja, više od polovice poglavlja je zatvoreno u pregovorima s Hrvatskom. Zaključivanje pregovora ove godine ipak je zahtjevno. Komisija marljivo radi kako bi se napredovalo, ali kvaliteta mora biti iznad brzine. Ne može biti prečica i to posebice vrijedi za poglavlje 23, Pravosuđe i temeljna prava', rekao je Fuele. 

Hrvatska očekuje da će poglavlje Pravosuđe i temeljna prava (23) otvoriti prije ljetne stanke, to jest do kraja srpnja. To je jedno od tri poglavlja koja još nisu otvorena, uz Tržišno natjecanje i Vanjsku, sigurnosnu i obrambenu politiku. 

Haški tužitelj Serge Brammertz sljedeći će tjedan posjetiti Hrvatsku, a 18. lipnja podnijet će izvješće Vijeću sigurnosti UN-a. Od njegove ocjene hrvatske suradnje uvelike će ovisiti skoro otvaranje pregovora u poglavlju 23. 

Fuele je rekao da je Komisija spremna početi s izradom mišljenja o srbijanskoj kandidaturi čim za to dobije zeleno svjetlo do Vijeća EU-a. 

Također je rekao kako očekuje da na lipanjskom summitu čelnici EU-a donesu odluku početku ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, što je sada zamrznuto zbog nedovoljne suradnje Beograda s Haškim sudom.

Što se Makedonije tiče, Fuele ističe da odluku o početku pregovora na lipanjskom summitu Skoplje može očekivati samo ako riješi spor oko imena s Grčkom. 

Hina