naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Vandoren: postotak onih koji žele Hrvatsku u EU-u porast će uoči referenduma

Voditelj Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren rekao je u utorak 25. svibnja u Čakovcu, za posjeta Međimurskoj županiji, da će postotak onih koji su za priključenje Hrvatske EU-u sigurno rasti kako se bude približavao dan referenduma o pristupu.  

'Kako se bude približavao dan referenduma o pristupu Hrvatske Europskoj uniji, tako će postotak onih koji su za priključenje europskoj obitelji sigurno rasti', rekao je Vandoren novinarima. 

Kako vrijeme odmiče, sve više građana uviđa prednosti koje nudi EU, a potpora će, drži, znatno porasti kad Hrvatska postane 28. članicom europske obitelji.  

Tek kad Zagreb bude imao svog predstavnika u Bruxellesu koji će utjecati na odluke na europskoj razini, građanstvo će vidjeti koristi od članstva, rekao je Vandoren. 

Posjet međimurskoj županiji dio je plana voditelja izaslanstva EU-a da obiđe sve hrvatske županije do kraja kalendarske godine te da tako vidi i teškoće, i vrijednosti budućih građana EU-a. 

Tijekom jednosatna sastanka sa županijskim i gradskim čelnicima predstavnik Bruxellesa u Hrvatskoj razgovarao je o gospodarskom, kulturnom i javnom životu u županiji. 

Iako je prvi put posjetio Međimurje, Paul Vandoren pohvalio je nastojanja da najsjevernija hrvatska županija prevlada gospodarske teškoće uzrokovane krizom. 

Vandoren je izrazio zadovoljstvo činjenicom da županija ulaže u visoko školstvo, misleći na osnivanje Međimurskog veleučilišta, rekavši da je to i težnja u svih 27 zemalja članica.  

Budući da predstavlja Europu koja počiva na kulturološkim različitostima, Vandoren je izrazito pozitivno govorio o međimurskoj kulturnoj i povijesnoj baštini.  

Pokazao je kako je dobro obaviješten o problematici Roma te pohvalio nastojanja županije da se integriraju u društvo te činjenicu da se za rješavanje problema povlače financijska sredstva iz europskih predpristupnih fondova.  

Hina