naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Belgija želi Hrvatsku u EU, mora riješiti preostale prepreke

Hrvatska neće imati nikakvih prepreka za brzi završetak pristupnih pregovora s EU-om čim riješi probleme brodogradilišta, granične prijepore sa susjedima i pitanja vezana uz Poglavlje 23, posebice ona koja se odnose na punu suradnju s haaškim sudom, izjavio je u utorak 1. lipnja belgijski premijer Yves Leterme nakon razgovora s premijerkom Jadrankom Kosor u Zagrebu.  

Belgija će 1. srpnja preuzeti šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Unijom. 'Belgija je izrazito sklona ulasku Hrvatske u EU i integraciji cijelog zapadnog Balkana. Pristupanje Hrvatske Uniji je pitanje moralne dužnosti i političke učinkovitosti', kazao je Leterme i ocijenio da je to 'povijesna prilika za stabilizaciju cijele regije'. 

Rekavši da su pregovori u 'konačnoj i kritičnoj fazi', Leterme je najavio da tijekom belgijskog predsjedanja postoje izgledi završetak pregovora. 

Kao ključne stvari izdvojio je poglavlje o tržišnom natjecanju, posebice pitanje privatizacije brodogradilišta, pogranične prijepore sa susjedima, Crnom Gorom, BiH i Srbijom te Poglavlje 23 - pravosuđe i temeljna prava. 

'Uvjeren sam da kada se riješe ove tri stvari, poglavito suradnja s ICTY-jem, neće biti prepreka da Hrvatska postane članica EU-a što je prije moguće', rekao je belgijski premijer.

Također je dodao da 'ne može isključiti da bi suradnja s haaškim sudom mogla biti jedno od posljednjih mjerila za zatvaranje Poglavlja 23'. 

Poručio je da će se Belgija pobrinuti da se u pregovaračkom procesu 'ne gubi vrijeme', istaknuvši da 'ne postoji zamor od proširenja'. 'Mi u tome želimo biti pošteni posrednici', kazao je Leterme. 

Premijerka Kosor je izrazila očekivanje da će upravo za vrijeme belgijskog predsjedanja Hrvatska završiti pregovore. 'Ulazimo u završnu fazu pregovaranja... nadamo se da ćemo početkom 2011. potpisati pristupni ugovor', kazala je Kosor. 

S Letermeom je, kako je rekla, najviše vremena posvetila poglavlju o pravosuđu. 'Ponovila sam da mi smatramo da RH u potpunosti surađuje s haaškim sudom', rekla je Kosor. 

'Vjerujem da će 2010. biti povijesna godina za Hrvatsku i da će se belgijsko predsjedanje bilježiti kao povijesno', zaključila je hrvatska premijerka. 

Hina