naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Održan skup o uspostavi europske diplomatske službe

Institut za međunarodne odnose, Zaklada Hanns Seidel i hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija organizirali su u utorak 1. lipnja u Zagrebu radni ručak s temom o uspostavi europske diplomatske službe.  

To je prvi u nizu sličnih okupljanja na kojima bi se trebalo razgovarati o temama vezanim uz europske integracijske procese. 

Uspostava europske diplomatske službe važna je i za Hrvatsku jer se mora pripremiti za pozicioniranje u toj službi, unutar kvota koje će joj biti na raspolaganju, vidjeti koja su joj mjesta zanimljiva te koju 'dodanu vrijednost' službi mogu dati hrvatski diplomati, rekao je otvarajući skup državni tajnik za europske integracije MVPEI-a Andrej Plenković. 

'Ta će služba Hrvatskoj omogućiti da sudjeluje u ključnim međunarodnim tokovima', dodao je Plenković. 

O europskoj službi vanjskih poslova ili europskoj diplomatskoj službi, utemeljenoj Lisabonskim ugovorom koji je stupio na snagu potkraj prošle godine, konačan bi dogovor trebao biti postignut na sastanku na vrhu EU-a u lipnju, a u potpunosti bi počela djelovati, ostvare li se predviđanja, ujesen 2011.  

Služba za vanjske odnose trebala bi osnažiti utjecaj EU-a u svijetu, odnosno pomoći Uniji da bude snažniji, brži i prisutniji čimbenik u svijetu, kazao je Plenković. 

Osvrnuvši se na hrvatski pristupni proces, on je, kao i njemački veleposlanik u Hrvatskoj Bernd Fischer, naglasio da se Hrvatska nalazi u ključnoj i završnoj fazi pristupa EU-u te da mnogo očekuje od kraja španjolskog i nadolazećega belgijskog predsjedanja EU-om.(Hina) 

 

Više o tome:

MVPEI: Održan je okrugli stol na temu 'Europska diplomacija'