naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Slovenija uvjetuje pristanak za nastavak pregovora Hrvatska-EU

Slovenija će uvjetovati pristanak na zatvaranje još neotvorena poglavlja o tržišnom natjecanju u pregovorima Hrvatske s Europskom unijom ponovnim radom Ljubljanske banke u Hrvatskoj, potvrdio je u četvrtak 10. lipnja glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic.  

Osim što će Ljubljana sudbinu poglavlja o tržišnom natjecanju povezati s Ljubljanskom bankom, Balažic je najavio da je zabrana djelovanja rada te banke u Hrvatskoj zbog devizne štednje hrvatskih građana za službenu Ljubljanu 'upitna' i s aspekta poglavlja o slobodnom kretanju kapitala. 

'Dok ne bude riješen prijepor negdašnje Ljubljanske banke (LB) i njezinih štediša u Hrvatskoj, Slovenija neće pristati na zatvaranje poglavlja o tržišnom natjecanju u pregovorima Hrvatske i Europske unije', rekao je Balažic u razgovoru za poslovni dnevnik 'Finance' od četvrtka. 

'Pitanja tražbina LB-a prema hrvatskim poduzećima i zahtjeva hrvatskih šrediša prema LB-u treba riješiti do kraja pristupnih pregovora. To je jedini način koji može privoljeti Sloveniju da se zatvori poglavlje o tržišnom natjecanju', rekao je Balažic. 

U razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA Balažic je pak dodao da je hrvatsko stajalište o djelovanju Ljubljanske banke u Hrvatskoj upitno i glede pregovaračkog poglavlja o slobodi kretanja kapitala. 

'Ljubljanska banka nema pristup hrvatskom bankovnom tržištu. To je u suprotnosti s pravilima EU-a o slobodi kretanja kapitala, a može se povezati i s pravilima konkurencije', rekao je Balažic. 

Hrvatska u pregovorima s EU-om još nije otvorila pregovaračko poglavlje o tržišnom natjecanju, a poglavlje o slobodi kretanja kapitala čeka na zatvaranje. 

Slovensko ministarstvo financija u srijedu je ponovilo da slovenska vlada pitanje obveza Ljubljanske banke prema štedišama izvan Slovenije iz vremena bivše Jugoslavije i dalje smatra 'sukcesijskim pitanjem' svih nasljednica SFRJ. Dodalo je da pregovorima u okviru baselske Banke za međunarodna poravnanja (BIS) i u skladu sa Sporazumom o sukcesiji iz 2002. treba riješiti pitanje jamstava za staru deviznu štednju negdašnje Narodne banke Jugoslavije. 

Hina