naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Asselborn: Otvaranje Poglavlja 23 je politička odluka koju treba donijeti

Države članice Europske unije svjesne su činjenice da je otvaranje Poglavlja 23 – 'Pravosuđe i temeljna prava' politička odluka koju treba donijeti i Luksemburg će to u potpunosti poduprijeti, rekao je u četvrtak 10. lipnja u Zagrebu luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn nakon sastanka s hrvatskim ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem.  

'Vjerujem da će otvaranje tog poglavlja otvoriti vrata za određivanje točnog datuma ulaska Hrvatske u Europsku uniju', rekao je Asselborn na zajedničkoj konferenciji za novinare u zgradi Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI). 

'Vjerujem u blisku suradnju EU-a i RH u ostvarenju tog cilja jer je iznimno važno da, nakon Slovenije, u Uniju idućih godina ili čak mjeseci uđe još jedna zemlja iz sastava bivše Jugoslavije', rekao je Asselborn novinarima, napominjući kako će Luksemburg poduprijeti tu političku odluku koja je važna za stabilnost cijele regije. 

Luksemburški ministar vanjskih poslova istaknuo je kako je ugodno iznenađen političkom voljom koju Hrvatska iskazuje snažnim poticanjem suradnje svih zemalja regije jer, kako je dodao, 'nije važno samo ono što se događa u pregovorima u Bruxellesu, nego pristup EU-u uvelike ovisi o plodnoj suradnji zemalja regije na svim područjima'. 

Asselborn je istaknuo tri važne točke u hrvatskome pristupnom procesu. Kao prvu naveo je granični spor sa Slovenijom, pri čemu je ocijenio da su obje strane učinile 'presudni korak' dogovorom da će poštovati pravorijek arbitraže. 'Svaka čast vladama Hrvatske i Slovenije i narodima dviju država na hrabrosti', istaknuo je Asselborn. 

Kao drugu glavnu točku u pregovorima luksemburški ministar spomeno je pregovaračko poglavlje o tržišnom natjecanju, osobito pitanje privatizacije brodogradilišta. Ocijenio je to vrlo teškim problemom zbog velikog broja radnih mjesta koja su u pitanju i zbog tradicije brodogradnje u Hrvatskoj, pri čemu je izrazio nadu da će hrvatska vlada pronaći rješenje. 

Kad je riječ o trećoj točki, otvaranju Poglavlja 23, Asselborn je rekao da će glavni tužitelj haaškog suda Serge Brammertz u ponedjeljak, dva dana prije izlaganja u Ujedinjenim narodima, biti na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu. 

'Vjerujem da ova hrvatska vlada čini sve, i da će to činiti ubuduće, da se ostvari puna suradnja s haaškim sudom, osobito u pogledu učinkovitog traženja topničkih dnevnika iz 'Oluje'', rekao je Asselborn. 

Hrvatski ministar Jandroković rekao je kako je s luksemburškim kolegom utvrdio kako su odnosi dviju zemalja vrlo dobri, pri čemu je istaknuo da mu je zahvalio na potpori Luksemburga u procesima ulaska Hrvatske u NATO-savez i Europsku uniju. 

Jandroković je luksemburškog kolegu izvijestio o tijeku pregovora s EU-om i o poglavljima koje Hrvatska još treba otvoriti i zatvoriti. 'Hrvatska će učiniti sve da se pregovori uspješno završe i da bude potpuno spremna za članstvo u EU-u', rekao je Jandroković. 

Hrvatski i luksemburški ministri vanjskih poslova složili su se da je primjer Hrvatske iznimno važan za ostale zemlje jugoistočne Europe i da će, kako je rekao ministar Jandroković, uspješnost hrvatskih pregovora biti 'dodatni poticaj tim zemljama da u skladu s vlastitim postignućima jednog dana i same postanu članice' EU-a i NATO-saveza. 

Dvojica ministara razgovarali su i o gospodarskoj suradnji, pri čemu su izrazili zadovoljstvo današnjim gospodarskim forumom i istaknuli kako vjeruju u unaprjeđenje gospodarske suradnje jer je robna razmjena između dviju zemalja vrlo niska.(Hina)

Više o tome:

MVPEI: Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković primio potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Velikog Vojvodstva Luksemburga Jeana Asselborna