naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Pusić: glede brodogradnje ispunjeni uvjeti za otvaranje poglavlja Tržišno natjecanje

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Hrvatske s EU-om Vesna Pusić rekla je u petak 11. lipnja da hrvatski pregovarači vjeruju da su glede pitanja brodogradnje ispunjeni uvjeti za otvaranje poglavlja Tržišno natjecanje, ali je dodala da je najava Slovenije o blokadi zatvaranja tog poglavlja zbog neriješenog pitanja Ljubljanske banke za Hrvatsku 'potpuna novost'.  

'Pitanje restrukturiranja brodogradnje i dokidanje operativnih poticaja preduvjeti su za otvaranje i zatvaranje pregovora u poglavlju Tržišno natjecanje', rekla je Pusić nakon sjednice Nacionalnog odbora posvećene brodogradnji, kojoj su nazočili i ministar gospodarstva Đuro Popijač i čelnica Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec. 

'Očekuje se da smo glede brodogradnje činjenicom provedbe natječaja o privatizaciji brodogradilišta ispunili uvjete za otvaranje poglavlja Tržišno natjecanje', rekla je Pusić. 'Naravno, za zatvaranje ćemo dobiti niz mjerila koja ćemo morati ispuniti', dodala je.

Ona je potvrdila da se na sjednici razgovaralo i o novoj slovenskoj prijetnji blokadom zatvaranja pregovora u poglavlju Tržišno natjecanje, ukoliko se ponovno ne omogući rad Ljubljanskoj banci u Hrvatskoj. 

'Rečeno je da do prije nekoliko dana naši pregovarači nisu uopće znali da to postoji kao tema u poglavlju Tržišno natjecanje', rekla je Pusić. 

'Ta tema nije vezana za to nego eventualno za druga poglavlja koja su već u drugim fazama ... To je dakle jedna potpuna novina', rekla je Pusić. 

Ona je usporedila problem hrvatskih štediša Ljubljanske banke s problemom britanskih i nizozemskih štediša nakon propasti islandske banke Icesave. 

'Slovenija je u istoj ili vrlo sličnoj situaciji naspram hrvatskih štediša u kojoj je Island naspram nizozemskih i britanskih štediša. Zasad ne znamo kako će Europska komisija i zemlje članice reagirati na taj problem, ali mislim da je nakon islandskog slučaja taj tip problema postao zemljama članicama puno jasniji', rekla je Pusić. 

Predsjednica Nacionalnog odbora osvrnula se i na poglavlje Pravosuđe i temeljna prava, istaknuvši da 'postoje neke naznake da će Hrvatska, pošto otvori poglavlje 23, dobiti veliki broj mjerila koja treba ispuniti za zatvaranje tog poglavlja'. 

Dodala je da je za otvaranje ključna procjena 'nekoliko država članica o tome hoće li izvješće glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza o suradnji Hrvatske biti dovoljno pozitivno'. 

'Koliko ja mogu procijeniti, tu će biti neka rečenica koja će biti određena rezerva, nadam se da će ona biti takva da će zemlje članice zaključiti da je otvaranje moguće', rekla je Pusić. 

Ona je dodala da se u reformi pravosuđa 'neke stvari neće ni početi provoditi dok se ne otvore pregovori i ne dobiju mjerila kao dodatni poticaj'.

'Za mene je ključno da prije nego zatvorimo to poglavlje počnemo provoditi model imenovanja sudaca po novim pravilima gdje to nije arbitrarna procjena ... nego je utemeljeno na objektivnim kriterijima', rekla je Pusić. 

Hina