naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Poglavlje 23: Šimonović i Kwiatkowski očekuju otvaranje 30. lipnja

Hrvatska mora otvoriti pregovaračko poglavlje o pravosuđu 30. lipnja, kako bi najkasnije do veljače mogla završiti pregovore i potpisati pristupni sporazum s EU-om do sredine iduće godine, jer samo tako može sudjelovati u pregovorima o budućem proračunu EU-a koji će se voditi tijekom poljskog predsjedanja EU-om u drugoj polovici 2011., rekao je u četvrtak 17. lipnja u Zagrebu hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović.  

Šimonović se u Zagrebu sastao s poljskim ministrom pravosuđa Krzysztofom Kwiatkowskim.

Izrazio je zadovoljstvo posjetom poljskog kolege zbog nekoliko stvari, a ponajviše zato što će Poljska u drugom dijelu 2011. predsjedati EU-om kad se bude pregovaralo o idućem proračunu EU-a. 

'Hrvatska će moći sudjelovati u tim pregovorima samo ako do kraja mađarskog predsjedanja potpiše pristup EU-u, dakle pregovori moraju završiti najkasnije do veljače 2011., a to opet znači da se poglavlje o pravosuđu i temeljnim pravima mora otvoriti 30. lipnja ove godine', kazao je Šimonović novinarima. 

Europska unija trenutno ima dugoročni proračun za razdoblje od 2007.-2013., a uskoro bi trebala početi pregovarati o novoj financijskoj perspektivi za razdoblje od 2014. do 2020. godine. 

Hrvatski je ministar izrazio veliko zadovoljstvo što Poljska smatra vrlo izglednim da se pregovori o 23. poglavlju doista i otvore potkraj lipnja. 

Na toj bi se Međuvladinoj konferenciji mogla otvoriti, prema najavama, još dva neotvorena poglavlja - Tržišno natjecanje te Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, a moguće je i zatvaranje određenih poglavlja. 

'Kolegi Šimonoviću prenio sam službeno poljsko stajalište da se 23. poglavlje mora otvoriti do kraja lipnja, za predsjedanja Španjolske EU-om', rekao je Kwiatkowski. 

Poljski ministar pravosuđa ponovio je kako njegova zemlja podupire i podupirat će proširenje EU-a te ustvrdio kako je Hrvatska obavila golem posao u proteklu razdoblju, spomenuvši i racionalizaciju mreže sudova, osnivanje Pravosudne akademije te djelovanje Državnoga sudbenog vijeća. 

Naveo je tri razloga zadovoljstva posjetom Hrvatskoj. Prvi je u tome što se Poljska priprema za predsjedanje EU-om, drugi je mogućnost izravna upoznavanja reforme pravosuđa u Hrvatskoj, kako bi mogao biti zagovornik proširenja Unije na Hrvatsku te treći, uvjerenje da će poljsko predsjedanje EU-om označiti sam završetak procesa ulaska Hrvatske u Uniju. 

Hina