naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Hrvatska dobila konačno zeleno svjetlo za otvaranje preostala tri poglavlja

Stalni predstavnici zemalja članica Europske unije dali su u petak 25. lipnja konačno zeleno svjetlo za otvaranje triju preostalih poglavlja u pregovorima s Hrvatskom, među kojima je najteže poglavlje Pravosuđe i temeljna prava, a ona će službeno biti otvorena ovaj tjedan na međuvladinoj konferenciji o pristupanju, doznaje se iz izvora Vijeća EU-a.  

Odbor stalnih predstavnika (COREPER) prihvatio je u petak bez rasprave zajednička pregovaračka stajališta za otvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno natjecanje i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika. Također su donesene potrebne odluke za zatvaranje pregovora u poglavlju Javne nabave.  

Od prije mjesec dana za zatvaranje je spremno i poglavlje Porezi, tako da će Hrvatska sljedeće srijede otvoriti tri i zatvoriti dva poglavlja. 

Odlukom COREPER-a o otvaranju pregovora u poglavlju 23, Pravosuđe i temeljna prava, formalizirana je politička odluka koju su donijeli ministri vanjskih poslova na sastanku u Luxembourgu 14. lipnja, nakon što su saslušali ocjenu glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza o hrvatskoj suradnji s ICTY-jem.  

To poglavlje dugo je bilo blokirano jer su neke zemlje članice, u prvom redu Nizozemska, kočile njegovo otvaranje zbog Brammertzovih primjedbi na hrvatsku suradnju u vezi s dostavom topničkih dnevnika iz operacija Oluje.  

U EU-u je dogovoreno da puna suradnja s ICTY-jem bude jedno od mjerila za zatvaranje u poglavlju 23. 

Na otvaranje poglavlja 8, Tržišno natjecanje, dugo se čekalo zbog nedopuštenih državnih potpora hrvatskim brodogradilištima. Hrvatska vlada je u dogovoru s Europskom komisijom dogovorila da se restrukturiranje brodogradilišta obavi kroz njihovu privatizaciju te je kao mjerilo za otvaranje postavljeno raspisivanje natječaja za privatizaciju. 

Poglavlje 31, Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, dugo je blokirala Slovenija, koja je uklonila svoje rezerve nakon što je arbitražni sporazum o rješavanju graničnog prijepora prošao na referendumu u toj zemlji. 

Na kraju španjolskog predsjedništva 30. lipnja, Hrvatska će imati otvorena sva poglavlja o kojima se vode pregovori, njih 33, a privremeno zatvorenih poglavlja bit će 20. 

Prije ljetne stanke belgijsko predsjedništvo, koje počinje 1. srpnja, planira organizirati 27. toga mjeseca još jednu konferenciju o pristupanju na kojoj bi Hrvatska trebala zatvoriti još dva ili tri poglavlja. U tom bi slučaju prije godišnjih odmora Hrvatska imala 23 zatvorena poglavlja, a za drugu polovicu godine preostalo bi zatvoriti još 10 poglavlja.  

Od tih 10 poglavlja, Hrvatska će do kraja srpnja obaviti sav posao i predati sve dokumente za zatvaranje još četiriju poglavlja, koja bi se onda službeno mogla zatvoriti na konferenciji u pristupanju u listopadu. 

Hina