naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Energetska industrija promiče plin kao rješenje energetskih izazova EU-a

Europa bi se trebala okrenuti prirodnom plinu u potrazi za pristupačnim i pouzdanim energetskim izvorima budućnosti, istaknuli su predstavnici europskih energetskih kompanija okupljeni u četvrtak na Europskom poslovnom summitu (EBS) u Bruxellesu, prenose europski mediji.

Kao dostupan, jeftin i čist izvor energije, prirodni plin postaje sve važniji dio europske energetske strategije. Može ga se koristiti za proizvodnju energije, grijanje, promet, proizvodnju goriva, plastike i druge robe.

Osim toga, razvijaju se nove nekonvencionalne tehnologije njegove proizvodnje (npr. plin iz škriljevca, eng. shale gas) koje bi Europi mogle omogućiti da smanji svoju ovisnost o uvozu iz Rusije.

Plin iz škriljevca, proizveden iz slojeva sedimentnih stijena koje se ne mogu koristiti konvencionalnom tehnologijom, nedavno je razvijen u Sjedinjenim Državama, omogućivši im samoodrživost u opskrbi plinom te čak smanjenje svjetskih cijena plina.

Stručnjaci očekuju da će se proizvodnja prirodnog plina iz škriljevca povećati 71% do 2030., a velike mogućnosti pružaju se u Poljskoj i Ukrajini.

Postoje još dvije nekonvencionalne tehnologije proizvodnje plina - metan iz ugljenih slojeva (coalbed methane, CBM) te plin iz pješčenjaka.

"Prirodnom plinu raste važnost, osobito na području proizvodnje energije", rekao je Tom Walters, predsjednik ExxonMobil Gas & Power Marketinga.

On smatra da bi zamjena ugljena plinom pomogla Europskoj uniji da ostvari svoje klimatske ciljeve jer iskorištavanje plina mnogo manje onečišćuje okoliš, a istodobno osigurava više vremena za razvoj obnovljivih tehnologija.

To mišljenje dijeli i direktor Royal Dutch Shella Peter Voser, koji je istaknuo da je plin "pristupačan i dostupan u velikim količinama", procijenivši da bi rezerve plina mogle potrajati 250 godina.

Nadalje, sudionici konferencije ustvrdili su da jačanje nekonvencionalnog plina mijenja dinamiku sektora pružajući veće mogućnosti izbora.

Plin iz škriljevca pokrio je u SAD-u domaću potražnju, no stručnjaci ipak smatraju da bi tu tehnologiju moglo biti teže prodati Europljanima.

"Na početku smo probnog razdoblja", rekao je europski povjerenik za energetiku Guenther Oettinger. On smatra da plin iz škriljevca neće zamijeniti prirodni plin zbog visokih cijena vađenja te otpora europske javnosti.

I Voser smatra da će ishođenje dozvola biti teže u Europi nego u SAD-u. Amerikanci su navikli na velike energetske infrastrukturne projekte u svojem dvorištu, dok Europljani nisu, kazao je.

"Mislim da će dozvole biti problem i zbog toga ne smatramo plin iz škriljevca važnijim energentom", rekao je, dodajući ipak da će tržište tog plina nastaviti jačati u SAD-u i Kini.

Aleksandar Medvedev, zamjenik direktora Gazproma, ironično je komentirao budućnost plina iz škriljevca u Europi, upozorivši na štete za okoliš koje su do sada bile potcijenjene.

On smatra da bi europsku potražnju trebalo u prvom redu zadovoljiti tradicionalnim zalihama prirodnog plina. "Vrlo konzervativni proračun pokazuje da će jaz između domaće proizvodnje i potražnje u Europi iznositi pola bilijuna prostornih metara plina na godinu. Čak i ako zbrojimo kapacitete Sjevernog toka, Južnog toka, Nabucca i ITGI-a, i dalje će manjkati plina. Sada moramo ulagati", istaknuo je.

"Ne bude li se poticalo ulaganje u infrastrukturu, ona se neće jednostavno pojaviti sama od sebe", upozorio je.

Sudionici konferencije slažu se da će obnovljive energije biti ključan stup energetske opskrbe EU-a, ali i smatraju da bi sve opcije trebale biti otvorene, uključivo tehnologiju pohranjivanja CO2 (CCS) pod zemljom.

Istaknuli su da bi tržište trebalo odlučiti koja je kombinacija energenata najkonkurentnija.

Visoke cijene emisija CO2 pak osigurale bi njihovo smanjenje.

"Treba biti realan u pogledu onoga što se može ostvariti u idućih deset godina" kada je riječ o obnovljivim izvorima energije, rekao je direktor Shella, upozorivši na problem vremena u njihovu razvoju.

"Znamo da nam za ostvarenje globalnog tržišnog udjela od jedan posto na tom složenom energetskom tržištu treba 25 do 30 godina od trenutka kada počne istraživanje i razvoj do izlaska na tržište", rekao je, dodajući da mnogim obnovljivim tehnologijama treba puno vremena da sazriju.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Industry talks up gas as solution to EU’s energy challenges