naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Plenković na Gospodarskom i financijskom forumu za Mediteran

Državni tajnik za europske integracije Andrej Plenković predvodio je hrvatsko izaslanstvo na Gospodarskom i financijskom forumu za Mediteran koji se 12. i 13. srpnja 2010. godine održao u Milanu, priopćio je u utorak 13. srpnja MVPEI.  

Forum su organizirali gospodarska komora Milana, regija Lombardija i ministarstvo vanjskih poslova Italije.  

Na Forumu, na kojem je bilo više od 1400 sudionika iz brojnih sredozemnih država, sudjelovali su i predstavnici Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Hrvatske gospodarske komore i Agencije za promociju izvoza i ulaganja, te hrvatski gospodarstvenici. Na svečanom otvaranju govorio je talijanski premijer Silvio Berlusconi.  

U završnom panelu koji je vodio talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini, državni tajnik Plenković održao je izlaganje o mediteranskoj orijentaciji Republike Hrvatske.  

Naglasivši važnost Unije za Mediteran, koja upravo danas bilježi drugu obljetnicu osnivačkog sastanka na vrhu u Parizu, podsjetio je na punu uključenost svih jadranskih država u šire okvire institucionalne suradnje na Mediteranu.  

Pritom je govorio o hrvatskim prioritetima u okviru Unije za Mediteran, posebice u okviru političkog dijaloga, ekonomskih odnosa, kulturne i znanstvene suradnje, civilnog društva, te projekata vezanih za pomorski promet, zaštitu okoliša i obnovljive izvore energije. Istaknuo je i važnu ulogu malog i srednjeg poduzetništva kao bitne sastavnice ukupne gospodarske suradnje na Sredozemlju. 

Državni tajnik Plenković podsjetio je i na 10. godišnjicu Jadransko-jonske inicijative koja je omogućila razvijanje bolje suradnje između zemalja sudionica. 

Također je govorio o ambicijama Republike Hrvatske da dovrši pregovore u sljedećim mjesecima te potpiše Pristupni ugovor s Europskom unijom za vrijeme mađarskog predsjedanja u prvoj polovici iduće godine.  

Na kraju, izrazivši zadovoljstvo postignućima Unije za Mediteran, izrazio je i nadu da će sastanak na vrhu, koji će se održati ove jeseni u Barceloni, dati novi poticaj za realizaciju konkretnih projekata. 

 

Više o tome:

MVPEI: Državni tajnik za europske integracije mr. sc. Andrej Plenković predvodio je hrvatsko izaslanstvo na Gospodarskom i financijskom forumu za Mediteran koji se 12. i 13. srpnja 2010. godine održao u Milanu.