naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Pusić do ožujka očekuje zatvaranje svih poglavlja u pregovorima s EU-om

Hrvatska bi do ožujka iduće godine trebala zatvoriti sva poglavlja u pregovorima o pristupanju Europskoj uniji, njih još 11, te u lipnju završiti pristupne pregovore, kazala je u utorak 7. rujna u Zagrebu predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić.  

Hrvatska u pregovorima s Europskom unijom treba zatvoriti još 11 poglavlja od ukupno 33 o kojima se pregovara, kazala je Pusić u izjavi za novinare nakon 54. sjednice Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji. 

Na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju RH Europskoj uniji početkom studenoga, Hrvatska bi, po njezinim riječima, trebala zatvoriti pet poglavlja. 

U prosincu bi ih trebala zatvoriti još tri, a posljednja tri, Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava te Financijske i proračunske odredbe, poslije Nove godine, kazala je Pusić, izrazivši uvjerenost da je to moguće učiniti do ožujka 2011. 

U tom bi slučaju Hrvatska 'imala sve šanse' završiti pregovore o pristupanju Europskoj uniji u lipnju 2011., tijekom mađarskog predsjedanja Unijom, istaknula je Pusić. 

Pusić je također upozorila na problem slabog povlačenja sredstava iz europskih fondova. 

'Nema sredstava bez odobrenih projekata', istaknula je. 'Ako ništa ne poduzmemo, nemamo se niti najmanje šanse kvalificirati' za europska sredstva, kazala je, istaknuvši važnost stalnog obrazovanja stručnjaka za to pitanje. 

Nacionalni odbor na sjednici u utorak raspravljao je o prijedlogu dodatka na pregovaračko stajalište RH u poglavlju Okoliš. Odbor je raspravljao o nekim izmjenama u rokovima za ispunjavanje europskih kriterija na tom području. 

U poglavlju Okoliš zahtijevaju se prijelazna razdoblja za kakvoću zraka i vode, upravljanje otpadom, industrijsko zagađenje, upravljanje rizicima te za zaštitu prirode. Na tom su području potrebna velika ulaganja koja se procjenjuju na nekoliko milijarda eura. 

Hrvatska sada traži dulji rok, do 2018. umjesto 2015., za uspostavu integriranog sustava upravljanja otpadnim vodama, kazala je Pusić. 

Krajnji rok za uspostavu sustava odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda bio je 31. prosinca 2030., a sada se traži 31. prosinca 2023., dodala je.  

Hrvatska je također odustala od zahtjeva za prijelaznim razdobljem za onečišćenje nitratnim gnojivima, te od prijelaznog razdoblja za spremnike za stajska gnojiva. 

Hina